Tek çatı altında dünyanın en büyük solvent bazlı üretim tesislerinden biri olan fabrikada yılda 20 bin ton mürekkep ve 12 bin ton konsantre ara mamül üretilerek, başta Avrupa olmak üzere çevre ülkelere ihraç edilecek.
(İzmir) Sun Chemical Türkiye’deki üçüncü fabrikasını Aliağa’ya kurdu. Solvent bazlı esnek ambalaj mürekkepleri üretecek tesise 30 milyon $ yatırım yapıldı. Aliağa’dan Avrupa, çevre ülkeler ve hatta Avustralya’ya konsantre ara mamul ve mürekkep ihracatı yapılacak. DIC Group şirketi Sun Chemical, 63 ülkede, 176 lokasyonda faaliyet gösteriyor ve 20 bin çalışanıyla yıllık 7.5 milyar doları aşan ciro elde ediyor.
Sun Chemical Aliağa fabrikasının açılışı, 10 Mayıs Salı günü ambalaj dünyasından 200 davetlinin katıldığı görkemli bir törenle Sun Chemical Güney Avrupa ve Orta Doğu Başkanı Carlo Musso ve Sun Chemical Türkiye Genel Müdürü Arınç Aktan tarafından yapıldı.
Sun Chemical Güney Avrupa ve Orta Doğu Başkanı Carlo Musso Matbaa Haber’e yatırım için Türkiye’nin seçilmesiyle ilgili olarak, “Türkiye’ye hem kültürel açıdan yakınlık duyuyorum hem de kişisel olarak sevdiğim bir ülke. Türkler İtalyan yaratıcılığı ile Alman disiplinine sahipler. Bu mükemmel bir karışım. Türkiye’de iyi bir gelecek olduğuna inanıyoruz” diyor. Yayıncılık pazarında dramatik bir düşüş yaşandığını hatırlatan Musso, ambalajın büyümeye devam ettiğini ve bu yatırımın da bunu gösterdiğini ifade ediyor.
Sun Chemical Güney Avrupa ve Orta Doğu Başkanı Carlo Musso; “İnovasyon bizi farklı kılıyor”
Fabrikanın açılışından önce, bir konuşma yapan Sun Chemical Güney Avrupa ve Orta Doğu Başkanı Carlo Musso; “Bu tesis dünyada solvent mürekkep üreten en iyi tesislerden birisi. Burada en güncel ve en modern bir şekilde mürekkep üreten bir tesis göreceksiniz” diyor ve şöyle devam ediyor.
“Bu yatırım bizim en değerli varlığımızı korumak ve sürdürmek için. En değerli varlığımız, sizler, müşterilerimizsiniz. Çünkü asıl amacımız müşterilerimizin çözüm ortağı olmak ve her gün desteklemek. Müşterilerimizin büyümelerini, kâr etmelerini ve genişlemelerini isteriz. Yeni nesil ile gelecekte de iş yapmak isteriz.
Müşterilerimizi desteklemek için 17 Ar-Ge tesisimiz var. Her yıl Ar-Ge’ye 100 milyon dolar harcıyoruz. Her ay ortalama 2 patent başvurumuz oluyor. Vaadimiz kalite, hizmet ve inovasyon. Kalite ve hizmet zaten aslı görevimiz. Fakat inovasyon bizi farklı kılıyor. Günlük işimizin önemli bir kısmı inovasyon. Rakamlar gösteriyor ki dünyadaki baskı yapan belli başlı firmalar bizi seçiyorlar. Bunun birçok sebebi var:
Birisi renk yönetimi. Fabrika turunda da renk yönetimini göstereceğiz. En büyük amacımız her yerde ve her substratta doğru marka rengini size sağlamak. Her geçen gün daha da önem kazanan bir konu da düşük migrasyon. Her gün bu konuda kendimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Bir diğer konu da bariyer materyalleri. Burada öncelikli amacımız ambalajların daha hafif olması ve aynı zamanda inovasyonlarla ürünlerin raf ömürlerini uzatmak. Kullandığımız bariyer materyalleri özellikle ilaç ve gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatıyor. İşinizi kolaylaştırmak için çok amaçlı mürekkepler üretiyoruz. Tek bir mürekkeple birçok substratta, yüzeyde başarı sağlayabiliyorsunuz.
Her geçen gün makineler son teknolojiyle güncellendikçe baskı daha da hızlanıyor. Buradaki amacımız baskı ne kadar hızlanırsa hızlansın, aynı yüksek kalitede baskı yapabilmek ve renk kalitesini sağlayabilmek.
Özel efektlerle ilgili bir inovasyonumuz insanların duyularına hitap ediyor. Müşteri ürüne baktığında veya dokunduğunda duygusal bir bağ hissedecek ve ürünü satın alacak, dolayısıyla bizden daha çok mürekkep alacaksınız.
Taklitçiliğe karşı çözümler getiren bir başka inovasyonumuz var. Ambalajlardaki migrasyonu ölçmek ve bunu takip etmekle ilgili testler yapıyoruz. Dünya çapında servis ve destek sunuyoruz.”
Sun Chemical Türkiye Genel Müdürü Arınç Aktan; “Sun Chemical Türkiye’nin değil, tüm Sun Chemical’ın göz bebeği”
Sun Chemical Türkiye Genel Müdürü Arınç Aktan, açılış konuşmasında, geçmişten fotoğraflarla Sun Chemical’ın Türkiye serüvenini özetledi. 1987’de kurulan Bakim, 1993 yılında Çiğli fabrikasına taşınmış ve 1995 yılında Coates Lorilleux firması tarafından satın alınmış Bakim Coates Lorilleux adını almıştı. Çiğli’de ikinci fabrikasına taşınan firma, 2000 yılında firmanın sahibi Total grubunun mürekkep alanından çıkma kararıyla Sun Chemical’a satılmıştı. 2004 yılında ÇBS grubundan Printaş’ın varlıklarını da devralan Sun Chemical, böylece likit pazarındaki üstünlüğünü daha da güçlendirirken, yayıncılık pazarında da çok önemli bir yer elde etmiş oluyordu. 2010 yılına kadar Gebze ve Çiğli’deki fabrikalar iki ayrı şirket halinde faaliyet gösterirken, o yıl tek isim ve tek firma adı altında, Sun Chemical altında birleşmişlerdi. Son olarak Aliağa fabrikası da bu yapıya katılmış oldu.
“Çiğli fabrikamız, eski su ve solvent bazlı likit mürekkep üretim tesisimiz. Bugün ise Avrupa’daki diğer Sun Chemical grup firmalarına yapmış olduğumuz ihracatla birlikte, Sun Chemical’ın önemli su bazlı mürekkep üretim tesislerinden biri” diyen Arınç Aktan, şöyle devam ediyor. “Sun Chemical Türkiye yönetim merkezimiz de bu binada bulunuyor. Gebze fabrikamızda ise tüm ofset grubu ürünlerin satış ve dağıtımı yapılıyor; ayrıca gazete mürekkeplerinde hem Türkiye hem de çevre ülkeler için önemli bir üretim merkezi.
Aliağa fabrikamız son teknoloji ekipman parkıyla sadece Sun Chemical Türkiye’nin değil, Sun Chemical grubunun göz bebeği. Fabrika 50 bin metre kare alanda 18 bin metre kare kapalı alana kurulu.
Aktif olduğumuz tüm üretim segmentlerinde, Türkiye’de üretilen ve yurt dışından gelen, satışını, dağıtımını yaptığımız ürünler dikkate alındığında, bugün Türkiye’de satılan her iki kova veya kilo mürekkebin biri Sun Chemical etiketi taşıyor.”
1987’den beri küçük bir tesisten, bugün 3 fabrikası olan, 200’den fazla çalışanıyla Türkiye’nin ambalaj sektörünün önemli tedarikçilerinden biri haline geldiklerini belirten Aktan, ekliyor:
“Geçmişte görev alan kişiler de dahil olmak üzere, hepimizin bu başarıda rolü var. Türkiye ambalaj sektörü dünyada önemli bir yere sahipse, burada bulunan herkesin bunda payı var. Yeni yatırımımızla birlikte, ambalaj sektörüne, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine ve refaha olan katkımız daha da artacak.”
Aliağa fabrikası son teknoloji, otomasyonla donatılmış
Törende fabrikanın inşaatı süresince kayıt yapan video kameralardan alınan görüntülerle oluşturulmuş kısa bir video da gösterildi. Sun Chemical Türkiye Operasyonlar Direktörü Serkan Saygı, Aliağa fabrikasının inşaat aşaması ve planı hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
“Fabrikanın tasarımı aşamasını Avrupa’da ve dünyada elde ettiğimiz en iyi uygulamalar rehberliğinde gerçekleştirdik” diyen Saygı, şöyle devam ediyor: “Yalın üretim tekniklerini de kullanarak yerleşim planını elde ettik. Konsantre üretim alanı, mürekkep üretim alanı ve depolar birbirine alan genişliğini avantaja dönüştürmek için komşu alanlar olarak tasarlandı. NC Bunker’ler, nitro selüloz depoladığımız alanlar ve solvent tank çiftlikleri ise gereken emniyet mesafesi gözetilerek birbirine uzak yerlerde konumlandırıldı.
Konsantre, solvent bazlı matbaa mürekkep üretiminin renk adımını oluşturuyor. 2900 metre kare olan bu alan yılda 12 bin ton kapasiteye ulaşacak şekilde tasarlanmıştır. Pigmentin hazırlanmasından ambalaj malzemesinin dozajlanmasına kadar, tüm adımlar tüm otomasyon kontrolünde ve takibinde gerçekleşiyor. Otomasyon sistemi havalandırma ve solvent miktarı ölçülmesi gibi işlemleri de gerçekleştiriyor. Konsantre bölümü Avrupa’daki diğer bir eşiyle birlikte, tüm Avrupa, Rusya, G. Amerika, Afrika ve Avustralya’ya kadar ürün gönderen ana fabrikalardan biri.
Mürekkep üretim bölümü ise Türkiye ve Orta Doğu’nun ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış özel üretim istasyonlarından oluşuyor. Toplam 38 bin ton üretim kapasitesi var ve 2300 metre kare alanı işgal ediyor.
Vernik stok bölümü tüm bu üretim bölümlerine gereken yan ürünleri taşımak için kullanılan bir depolama alanı. Toplam 59 tank var ve 600 metre küp kapasitesi bulunuyor. Vernik üretim bölümünde dört adet farklı miktarlarda üretim yapılabilen vernik üretim tankı ve hidro bazlı beyaz üretim ünitemiz bulunuyor. Depo bölümümüz 6000 metre kare alana yayılıyor ve üç bin paletlik kapasiteye sahip.
Nitro selüloz depoladığımız (yanıcı gaz olduğundan) cephanelik benzeri binalardan oluşan bir bölümümüz de var. Solvent tank çiftliğimizde 100 metre küp ve 60 metre küp hacimlerde 12 tankımız var; toplam 880 metre küp hacmimiz var. Tanklar yerleştirildikten sonra binanın üstü kum ve betonla kapatılmıştır.”
Fabrikada tüm vernik ve stok alanlarından üretim alanlarına otomasyon dahilinde boru hatlarıyla solvent ve vernikler taşınıyor. Yangına karşı 3500 metre küp su ve köpük karışımı hazır bulunduruluyor. Yangına karşı, bölümler arasında 80 mm kalınlığında taş yünü barındıran duvarlar var ve 60 dakika yangına dayanıklı boyalar kullanılmış. Bina depreme karşı çelik konstrüksiyonla inşa edilmiş.
2014 yılının Haziran sonunda inşaatı başlayan binada, Kasım 2015’te ilk konsantre üretimi başlatılmış. Şubat ayında ise mürekkep üretimi başlatılmış. Sun Chemical Türkiye halen 200’ü aşkın çalışanıyla sektöre hizmet veriyor.
Konuşmaların ve açılış töreninin ardından, tören için özel olarak hazırlanmış tören çadırı altında öğle yemeği yiyen konuklara gruplar halinde fabrika gezdirildi. İlk olarak renk yönetimi bölümü olan mürekkep laboratuvarı ziyaret edildi. X-Rite firmasının Pantone Live iş ortağı olan Sun Chemical, fabrikada müşterilerine renk yönetimi konusunda hizmet veriyor. Fabrika turu stok bölümü, konsantre üretim bölümü, mürekkep üretim bölümünün gezilmesi ile devam etti ve her bölümde uzmanlar, konuklara açıklamalarda bulunarak, onların sorularını yanıtladılar.