Dört yıl önce dünya çapında yeni hedefler belirleyen ve organizasyonunu bu doğrultuda yeniden yapılandırmaya başlayan Heidelberg, globalde kârlı bir mali yıl sonu bilançosu açıklarken, Türkiye’de de mali yılı 50 adet 70 x 100 ofset baskı ünitesi dahil çok sayıda satışla kapattığını açıkladı.
(İstanbul) Heidelberg Türkiye, 12 Mayıs’ta şirket merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Faruk Ekinci, Heidelberg’in dünyadaki ve Türkiye’deki faaliyetlerine ve satışlarına, siparişlerine ilişkin en son bilgileri, Heidelberg Türkiye’nin yeni organizasyonu ve Heidelberg’in drupa 2016 programına ilişkin ayrıntılar aktardı.
Heidelberg’in ve küresel sektörel araştırmalar yapan kuruluşların verilerine göre 2014 yılında 407 milyar avro olan küresel baskı üretimi hacminin 2016 yılında yaklaşık 410 milyar avroya yükseldiği her yıl ortalama binde 5 büyüme ile 2020 yılında 420 milyar avro tutarına ulaşacağı tahmin ediliyor. Baskı teknikleri kullanımı itibarıyla üretim hacmine bakıldığında, 2014 – 2020 yılları arasında dijital ve fleksoda yükseliş, diğerlerinde duraklama ve gerileme tahmin ediliyor. Veb ofsetin % 3.4, tabaka ofsetin % 0.5 gerilemesi, fleksonun % 2.6 ve dijitalin % 8 büyümesi bekleniyor. Diğer baskı teknolojilerinin de % 2.1 küçüleceği tahmin ediliyor. Heidelberg, büyüme için tabaka ofset, flekso ve dijitale odaklanıyor.
Heidelberg, küresel satışlarında kârlılığını 100 milyon avro arttırdı. 2015 mali yılı sonunda 72 milyon avro zarar açıklayan firma, 2016 mali yılını (1 Nisan 2015 – 31 Mart 2016) 28 milyon avro kârla kapattığını açıkladı. Bu dönemde satış gelirlerini % 8 arttıran Heidelberg Grubu, 2016 mali yılını 2 milyar 512 milyon avro ciro ile kapattı. Heidelberg bu cironun % 39’unu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’dan elde etti. Firma Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa’dan cironun % 12’sini, K. Amerika’dan % 16’sını, G. Amerikadan % 4’ünü ve ikinci büyük pazar olan Asya / Pasifik bölgesinden % 28’ini sağladı.
Grup, vergi, amortisman ve faiz öncesi kârını (EBITDA) iki puan attırdı. Heidelberg’in dünya çapında 11565 çalışanı bulunuyor. Son üç yılda portföyünü ve organizasyonunu yenileyen firma, orta vadede sürdürülebilir büyümeyi hedefliyor.
Değişen müşteri profili ve yeni hedefler
“Heidelberg doğru yolda. Heidelberg kârlı büyüme için yoluna sağlıklı bir şekilde devam etmekte” diyen Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Faruk Ekinci, şöyle devam ediyor.
“Dört yıl önce yeni Yönetim Kurulu Başkanımız birtakım hedefler koydu ve o hedeflerini adım adım gerçekleştiriyor. 2014 mali yılında hedef başa baş gelmekti ve onu da başardık. 2015 mali yılında hedef portföy optimizasyonuydu. Sektörün ihtiyaç duymadığı makinelerden Heidelberg arınmak istiyordu. Bunlar başta kapak takma ve tel dikiş gibi makinelerdi. Bunu da başardı. 2016 mali yılı için hedef EBITDA marjını % 8’e çıkarmaktı ve bu da başarıldı. Orta vadede ise hedef cironun % 2 – 4 civarında arttırılması.
Geçmişte dünya genelinde 200 bin kadar müşterimiz vardı. Bunlar arasında çok sayıda küçük aile işletmeleri vardı. Bunlar 32 x 26 ebatlı makinelerden büyük makinelere kadar makineler kullanıyor; aile üyeleri bizzat matbaada çalışıyorlardı. Günümüzde böyle bir çalışma ortamı yok. Bugün ağırlıklı olarak 15 bin civarında endüstriyel baskı şirketine hizmet veriyoruz. Bugün yüksek kapasiteli tesislerde hacimden ya da katma değerli işlerden para kazanılacak. Bu firmalar 7/24 hizmet veriyorlar ve kendilerine hizmet veren firmalardan da 7/24 hizmet bekliyorlar.
Heidelberg, odak noktasına müşterilerinin avantajlarını koyarak, onlara ekipman, sarf malzemeleri ve serviste en kazançlı çözümleri sunmak istiyor.”
Çok ciddi bir mühendislik bilgisi ve tecrübesinin yanı sıra, 1 milyon metre karelik fabrikası olan Heidelberg, elektronik üretim kartları ve yazılımlarıyla otomotiv sektörüne ve yenilenen enerji (güneş enerjisi) transformatörlerinin üretiminde farklı markalara da hizmet vererek, yeni gelir kaynakları elde ediyor.
Heidelberg Türkiye çok başarılı bir mali yılı geride bıraktı
Heidelberg Türkiye, İstanbul’daki merkezinin yanı sıra Ankara ve İzmir bölge müdürlükleriyle yaklaşık 70 kişilik bir kadroyla müşterilerine hizmet veriyor. Kadrosunun yaklaşık yarısı satış sonrası hizmetler ve serviste görevli firmanın ayrıca şirket merkezinde 7 kişilik bir ekibi, telefonla müşterilerin ihtiyaçlarını karşılıyor ve gerekli organizasyonları yapıyor. İstanbul’da iki, Ankara ve İzmir’de birer malzeme deposu olan şirketin geçen yılın Nisan ayından beri Topkapı’da bir perakende satış marketi var. Faruk Ekinci, “Buradaki amacımız müşteriye daha yakın olmak ve müşterilerin bizimle ilgili bilgilerini pekiştirme fırsatı bulmalarını istedik. Heidelberg’in pahalı olduğu imajını kırmak istedik. Birçok müşterimiz marketimize geldikten sonra, “Siz pahalı değilmişsiniz, daha ucuzmuşsunuz” diyor.
Yeniden yapılanma ve kadro değişiklikleri
Heidelberg Türkiye yeni mali yıla yenilenen kadrosuyla girdi. Genel Müdür Faruk Ekinci’nin açıkladığı yeni kadroda Tolgahan Toskaya Makine Satış ve Ürün Müdürü, Murat Sipahioğlu Gallus Ürün Müdürü, Ömür Pamuk Ege Bölge Satış Müdürü ve Yasin Meral İç Anadolu ve Akdeniz Bölge Satış Müdürü olarak yer alıyor. Beyhan Bulmuş ise Finansal Kontrolör olarak görev yapacak. İkinci El Makine Satış Müdürü olarak Serhat Çelikkaleli görevlendirilmiş. İstanbul Bölge Sarf Malzeme Müdürlüğüne Zafer Şimşek getirilirken, dijital baskı satış bölümünde başarılı bir yıl geçiren Ertan Taşkın Dijital Baskı Satış Müdürü oldu. Halen Servis Satış Yöneticisi olan Ceyda Berek’in başarılı performansıyla % 27’lik artış sağlandı ve 75 sözleşmeli müşteri sayısına ulaşıldı. Şu anda Heidelberg 500 makineye sözleşmeli servis sağlıyor. Heidelberg Türkiye’de halen sarf malzeme bölümü doğrudan Faruk Ekinci’ye bağlı, Selkut Engin Finans ve İnsan Kaynakları Müdürü, Hakan Hondu Pazarlama Müdürü, Sibel Cellat Genel Müdür Asistanı ve Siyami Selim Servis Müdürü olarak görev yapıyor.
Müşteriye özel, terzi usulü konfigüre edilmiş makine satışları
Faruk Ekinci, satışlar konusunda şu açıklamayı yapıyor.
“1 Nisan 2015 – 31 Mart 2016’ya kadar olan 2016 mali yılımızı tamamladık, bu dönemde 50 ünite 70 x 100 makine satışı gerçekleştirdik. Rakiplerimizin tamamı, bizim verilerimiz göre 18 ünite sıfır makine satabildiler. Yatırım yapılan makineler standart makineler değil. Her birisi işe özel uygulamalarla, tamamen müşterinin ihtiyacına özel terzi usulü konfigüre edilmiş makineler. Özellikle 70 x 100 grubunda, sekiz renkli, UV’li, laklı, perfektörlü, çok uzun çıkışlı, içinde soğutma kuleli, bobin girişli gibi özel uygulamalara sahip makineler… İçlerinde IML basanlar var. En önemlisi, ticari bir matbaaya satılan LE UV makinemiz gibi, ticari matbaaların ihtiyaçlarına uygun, düşük enerjili UV çözümlerimiz de var.
2017 mali yılına da çok iyi başladık. Bunlar arasında yıl sonuna doğru İzmir’e gelmesini beklediğimiz, çok özel bir baskı için düşünülen, konfigürasyonuyla dünyada ilk olacak bir makinemiz de var: Bobin girişli, laklı, perfektörlü, 12 üniteli bir makine (Speedmaster XL 106-8P3+LYYY-X0+CutStar). Bu makine bizi çok gururlandırıyor. Çünkü Türkiye’yi hiç kimsenin artık geri kalmış, daha çok gelişmesi gereken bir ülke olarak düşünmemesi gerekiyor. Türkiye gümbür gümbür gelen bir ülke ve ihracat yapan müşterilerimiz var. Bu da işimizi ne kadar doğru yaptığımızı tasdiklemiş oluyor.
Bizim elde ettiğimiz verilere göre (bunun eksisi, artısı olabilir); 70 x 100 ofset baskı makinesi pazarında mali yıl içindeki satışlar itibarıyla pazar payımız % 74 olarak görünüyor. Dijital baskı pazarında bizim sattığımız makinelere muadil makine satışlarını dikkate aldığımızda, pazar payımızın % 25 olduğunu görüyoruz. Kesim – giyotin pazarında % 69, CtP pazarında % 42 pazar payımız var.
Bizim esas lokomotifimiz daima baskı makineleri ama burada önemli bir konu var. Bir sektörde A’dan Z’ye bütün makineleri sunabilen tek tedarikçiyiz ve ikincisi büyümekte olan alan dijital diyoruz. O alanda da Heidelberg yavaş yavaş kendisini kanıtlamaya başladı.”
Heidelberg Türkiye 2016 mali yılı satışları
Speedmaster XL 145-4 (İstanbul)
Speedmaster XL 106-8-P+LX4+CutStar (İzmir)
Speedmaster XL 106-6+LX3 UV (İstanbul)
Speedmaster XL 106-6+LX2 (İstanbul)
Speedmaster CX 102-6+L (İstanbul)
Speedmaster CX 102-6+L+CutStar (İzmir)
Speedmaster CD 102-5+LX2 LE-UV (İstanbul)
Speedmaster CD 102-6+L (İstanbul)
Easymatrix 106 CS (İstanbul)
4 Adet Suprasetter 106 CtP (İstanbul, Ankara)
Suprasetter 145 CtP (Karaman)
9 Adet Linoprint Dijital Baskı Makinesi (İstanbul, Ankara)
11 Adet Polar Giyotin ve Ekipmanları (İstanbul, Ankara)
Stahlfolder KH 78 Katlama Makinesi (Ankara)
2 Adet Prinect Image Control Ölçüm Sistemi (İstanbul)
Gallus EM 280 Flekso Baskı Makinesi (İstanbul)
Heidelberg Türkiye
2017 mali yılı siparişleri
Speedmaster XL 106-8P3+LYYY-X0+CutStar (İzmir)
Speedmaster XL 106-D (İstanbul)
Easymatrix 106 CS (İstanbul)
5 Adet Polar Giyotin ve Ekipmanları (İstanbul, Ankara)
Suprasetter 75 CtP (Tekirdağ)
2 Adet Linoprint Dijital Baskı Makinesi (İstanbul, Ankara)
2 Adet Prinect Image Control Ölçüm Sistemi (İstanbul, İzmir)
Öngörüler
Heidelberg Türkiye, in-mould etiket baskı üretiminde Türkiye’de önümüzdeki beş yılda % 50 kapasite artışı bekliyor. Bu alanda çok yoğun bir şekilde ihracatın sürekli arttığını belirten Ekinci, Türkiye’nin halen ülke bazında tüm matbaalar dikkate alındığında en büyük üretici olduğunu, firma bazında ise Belçikalı bir firmanın en yüksek üretim hacmini gerçekleştirdiğini belirtiyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin tonerli dijital baskı sistemlerine yatırımlarının artması bekleniyor. Son olarak, dijitalleşme ile birlikte otomasyon yazılımlarına talepte yıllık % 30 artış öngörülüyor. Heidelberg bu alanda Prinect yazılım sistemleriyle hizmet veriyor.
“Heidelberg ‘Simply Smart’ drupa teması altında akıllı matbaa, akıllı servis ve akıllı iş birliği ile dijitalleştirilmiş dünyada tercih edilen tedarikçi olmayı hedefliyor
Basın toplantısının önemli bir bölümünü drupa 2016’ya ayıran Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Faruk Ekinci, Endüstri 4.0’ın artık hayatımızda olduğunu, tıpkı otomobil imalatında sürücüden bağımsız otomatik işlevlerin geliştirilmesi gibi, baskının da giderek operatörden bağımsız olarak uygulanmasını istediklerini belirtiyor.
“Teknoloji odaklı bir şirketten müşteri odaklı bir şirkete dönüşme yolculuğu içerisindeyiz” diyen Ekinci, sözlerini şöyle sürdürüyor. “Ekipman, sarf malzemeleri ve hizmetlerimizle her türlü zorluğun üstesinden gelmek, müşterilerimizin yanında olmak istiyoruz. Doğru ürünü, zamanında ve mümkün olduğu kadar ekonomik sunmak istiyoruz ve müşterimizin desteğe ihtiyacı olduğunda, servislerimizle yanında olduğumuzu hissetmesini istiyoruz.
Yazılım sistemlerimizle, Prinect ile müşterilerimize kendi müşterileriyle, ürün sevkiyatına kadar olan tüm bağlantıları, tüm süreci kapatabilme şansı sunuyoruz. Hedefimiz akıllı bir matbaa için Prinect yazılımlarımızı daha da geliştirmek.
Heidelberg dijitalleştirilmiş dünyaya hazır. On beş yıldır Prinect entegrasyonu en büyük rekabet avantajımız. Heidelberg; Prinect ile yönetim katından baskı öncesi, baskı, baskı sonrası ve sonlandırmaya kadar entegre olarak tüm sürecin bilgilerini toplayıp merkezde analizini yapmakta ve size bir geri bildirim olarak sunabilmekte. Bu analiz doğrultusunda siz verimliliğinizi, kârlılığınızı değerlendirerek, gerekli iyileştirmeleri yapabilme şansına sahipsiniz. Speedmaster serisi, günümüzün en gelişmiş üretim birimleridir.”
Heidelberg’in patentli ve ödüllü teknolojisi Heidelberg Remote Service ile dünya çapında 10 bin makine ile 15 bin Prinect modülü bağlantıda. Bu makinelerdeki her türlü arıza, uzaktan tespit edilebiliyor.
“Heidelberg ‘Simply Smart’ drupa teması altında akıllı matbaa, akıllı servis ve akıllı iş birliği ile dijitalleştirilmiş dünyada tercih edilen tedarikçi olmayı hedefliyor. Zaten 15 yıl önce Prinect ile bunun temeli atmıştı” diyen Faruk Ekinci, drupa ile ilgili açıklamalarına şöyle devam ediyor.
“Drupa sloganlarımızdan biri de ‘Push to Stop’. Bununla sadece gerektiğinde müdahale edilsin istiyoruz. Gerekmediğinde üretim sürekli devam etsin. Bilgiler otomatik bir şekilde gelsin, makinede sadece ihtiyaç duyulan noktalarda müdahale edilsin, onun dışında makine otomatik olarak üretim yapsın. Böylece operatör hataları en aza indirilmiş olsun.”
Heidelberg’in drupa’daki en önemli kozlarından biri Primefire tabakadan tabakaya inkjet baskı makinesi
Heidelberg’in drupa’daki en önemli kozlarından Primefire, tabakadan tabakaya inkjet baskı yapıyor. Fujifilm ile birlikte yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirilen ve üretilen bu makinede Fujifilm, makinenin kafalarını tedarik ediyor ve makinenin alt yapısı, tüm üniteleri, giriş ve çıkışı Heidelberg XL 106’dan alınmış.
Üç boyutlu objelere (kapaklar, toplar, oyuncaklar vb.) baskı yapan Omnifire (eski Jetmaster’dan geliştirilmiş) baskı makinesinin farklı boyutlarda objelere baskı yapan üç aynı modeli var. Drupa’da Omnifire 250 modeli sergilenecek.
Labelfire (Gallus)Heidelberg’in büyüyen dijital etiket baskı pazarı için geliştirilen dijital etiket ve folyo baskı makinesi.
Versafire ise Linoprint olarak tanıdığımız Ricoh iş ortaklığında üretilen ve iki farklı performansta sunulan baskı makinelerinin yeni markası.
Primefire çok başarılı olmasını beklediğimiz bir makine. 2017 başı itibarıyla seri üretimi başlayacak. Makine ilk etapta ambalaj hedeflendiği için 170 – 450 g arasında baskı yapacak. Daha sonra bu gramaj düşürülecek. İlk ünitede bir primer (koruyucu film astar) uyguluyor; ardından 7 renk (green, orange, violet) inkjet baskı yapıyor, devamında bir kurutma var ve arkasından lak (spot, zemin, UV, dispersiyon) atılabiliyor. Makinenin çıkışında fuarda görülebilecek bir sürprizi daha var.
“Yeni nesil Speedmaster, yeni nesil Prinect Press Center XL2 ile sergilenecek. Cihaz içinde saklı çok büyük beceriler var” diyen Faruk Ekinci, şöyle devam ediyor. “4K çözünürlüklü 165 cm çapında bir ekran. Aynı anda dört farklı kumandayı, operasyonu yönetme şansınız var. Sol tarafında iş sırasını takip edebiliyorsunuz. Mevcut basılan işin detaylarını görebiliyorsunuz. Üçüncüsü, makineyi tüm üniteleri ve ayarlarıyla görebiliyorsunuz ve son olarak, operatör kendi özel ayarlarını görebiliyor.
Omnifire 250 1 cm’den 30 cm’ye kadar büyüklükte nesnelere 4 renk + opak beyaz ve koruyucu laminasyonla baskı yapabiliyor. Drupa’da kişiye özel futbol topu basılacak.
Labelfire (Gallus) 340, geri sarıcı, korona, kalıpsız flekso baskı (primer ve beyaz), 8 renk dijital UV inkjet baskı, şekilli yarı rotatif kesim, laminasyon / lak / spot renk / folyo, entegre HDMI ekran, çift kesici ve çift sarıcı, matriks sarıcı üniteleri barındırıyor.
Heidelberg’in drupa standında sol tarafta ambalaj, sağ tarafta ticari gösteriler yapacak. Hol 1’in tamamı Heidelberg ve iş ortakları tarafından kapatılmış olacak. Değişik istasyonlarda uzmanlar deneyimlerini paylaşacaklar.
Stantta XL 106 6 + çift lak, özel uygulamalar basacak bir makine olacak. Ayrıca web-to-print matbaaları için Speedmaster XL 106 8P (4+4) Dry Star kurutuculu bir makine ile demolar yapılacak. Prinect Press Center XL2 ile 30 farklı iş yükleniyor ve operatör sadece çıkartılmış olan eski kalıbı alıyor ve kasete yeni bir kalıp bırakıyor. İşten işe geçişi tamamen makine operatörün hiçbir müdahalesi olmadan yapıyor. Operatör sadece bitmiş ürünleri alıyor. Sabah 10.30’dan itibaren dijital, ticari ve ambalaj demoları sırasıyla İngilizce ve Almanca sunumlarla yapılacak. Öğleden önce üç ve öğleden sonra üç demo olacak. Demolarda Türkiye’den büyük gruplar olacak. Biz de mikrofonlarla standımızda hazır olacağız.”
Heidelberg Wiesloch fabrikasında drupa ile eş zamanlı bir fuar gerçekleştirileceğini belirten Ekinci, ekliyor. “Bir milyon metre kare fabrikamızda ticari ve ambalaj demo merkezlerimiz var. İki demo merkezinde 16 uygulama alanı olacak. Fabrikada 500 müşteriyi ağırlayabilecek kapasite oluşturuldu. Gün içinde üç demo merkezi gezilecek ve demolar yapılacak. Heidelberg Türkiye olarak Haziran ayının 2, 6 ve 8’inde üç tur düzenleyeceğiz. Tükiye’den gelen müşteriler için ve 1 ve 7 Haziran’da iki akşam yemeği düzenlenecek.”
Heidelberg Türkiye basın toplantısı soruların yanıtlanmasıyla sona erdi. Faruk Ekinci, özellikle ticari tarafta sadece organize matbaacılık yapan matbaalarda sıfır makine yatırımı yapıldığını, diğer ticari matbaalarda rekabet nedeniyle ikinci el makinelerin tercih edildiğini belirtiyor. Ürünlerdeki çeşitlilik ve tirajlardaki düşüşün, kişiselleştirme beklentilerine cevap verebilme yeteneğiyle birlikte dijital teknolojilere geçişi zorunlu kıldığını belirten Ekinci, “Müşteriler bu süreçte güçlü partnerlerle ilerlemek istiyorlar. Heidelberg de güçlü bir partner olmak istiyor” diyor. Heidelberg, dijitale yatırımda geciken ve kararsız kalan matbaacıların giderek pazar kaybedeceklerine inanıyor.
Gallus tarafında da fiyat farkı nedeniyle talebin sınırlı olduğunu, iki – üç satış hedeflediklerini belirten Ekinci, ilk satışın bitirildiğini kaydediyor.
Heidelberg drupa sonrasında da yaz tatilinin ardından fabrika gezileri, Türkiye’de müşteri demoları gibi etkinliklere devam edecek. Bu yıl için planlanan etkinlikler arasında Genç Yöneticiler Workshop etkinliği de var ve bu etkinlik geleneksel hale getirilecek. Karaman’daki Barem Ambalaj etkinliğine benzer bir etkinlik, İstanbul’daki bir matbaada LE UV ile özel uygulamalara dönük olarak planlanıyor. Eğer Omnifire getirmek mümkün olursa, dijital geniş format fuarlarından birine katılmayı da planlıyorlar.