Etiket Bayramı programı, açılış konuşmalarının ardından Avukat Ümit Tuncer Ersoy’un konuşmasıyla devam etti. Ersoy etiket sanayicilerini ilgilendiren yasal konularla ilgili uyarılarda bulundu. İşini iyi bilen hukukçularla çalışılmasını öneren Ersoy, siyasi mülahazalarla açılan ve sonuçlanan siyasi davalar bir yana, Türkiye’de hukukun işlediğini belirterek; “Türkiye’de Anayasa Mahkemesinin de devreye girmesiyle dört dereceli bir yargı sistemi var.
Sizin şirketinizin uyuşmazlığı dört mahkemenin önünden geçiyor. Yargıtay kararının ardından ikinci kez Yargıtay’a gitme hakkınız var. Bir uyuşmazlık en az 25 hakimin önünden geçiyor. Onların hepsinin haklı bir davada haksız kararını vermesi mümkün değil” diyor ve şöyle devam ediyor. “Ama şöyle sıkıntılar var: Mesela işçi – işveren davaları genelde işverenin aleyhine biter. Çünkü genelde işverenlerimizin büyük bir kısmı, iş hukukunun kendileri lehine getirdiği kararları uygulamıyor ve mahkemeler % 80-90 işçi lehine karar veriyor. Çünkü geleneğimizde, töremizde var; işçi bizim kardeşimiz diyoruz, tatile çıksın, tatil defterini imzalatmıyoruz, maaşını veriyor, bordro vermiyoruz. Bugün gelmiyor, hakkında tutanak tutmuyoruz. Sonuç olarak davayı kaybediyoruz. Oysa profesyonel çalışan şirketler bu davaların çoğunu kazanıyor.”
Yabancı şirketlerin sorun çıkmadan hukukçularıyla konuştuklarını, onlardan görüş almadan hiçbir şeyi onaylamadıklarını belirten Ü. Tuncer Ersoy, Türk şirketlerinin ise sorun çıktıktan sonra avukatı aradıklarını ve genellikle bu durumda yapacak pek bir şey kalmadığını ifade ediyor. Türkiye’de yasalaşma çalışmalarında torba kanun çıkarma, hakim ve savcıların seçilmesi gibi sorunlar olsa da hukukun işlediğini vurgulayan Ersoy, şirketlere eleman istihdamında sertifikasyon konusunun üzerine gitmelerini ve önemli ticari kararlarından önce hukukçuların görüşlerini almalarını öneriyor.