İstanbul Aydın Üniversitesi Basım ve Yayın Teknolojileri Bölüm Başkanı ve 2015 – 2016 ESD Akademik Konsey Başkanı Öğr. Gör. Özgül Yaman Akademik Konsey çalışmalarını ve hedeflerini anlattı.
Etiket Sanayicileri Derneği Başkanı Aydın Okay’ın önerisiyle kurulan ve 20 Mart 2015 tarihinde çalışmalarına başlayan Akademik Konsey, dört eğitim kurumu ve bir uzmandan oluşuyor: Liseleri temsil eden bir okul, bir devlet üniversiteleri temsilcisi okul, bir vakıf üniversiteleri temsilcisi okul. ESD Başkanı ve boş bir koltuk. Özgül Yaman, boş koltuk için günün şartlarına ve çalışma konusuna göre uzman kişiler çağrılacağını belirtiyor. Etiket Bayramı’nın davetli konuşmacısı, marka ve reklam uzmanı Didem Moralıoğlu gibi… Konsey başkanı, hiyerarşi gözetilmeksizin bir eğitim kurumu temsilcisi olacak.
Halen Akademik Konsey İstanbul / Zeytinburnu İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Abdülkerim Akyüz, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Özgül Yaman, Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Türkün Şahinbaşkan, ESD Başkanı Aydın Okay’dan oluşuyor ve boş bir koltuk var.
2014 – 2015 eğitim – öğretim yılında Akademik Konsey başkanlığını Prof. Dr. Efe Gençoğlu yapmıştı. Özgün Yaman, o dönemde yapılan çalışmalarda çok yol katedildiğini, düzenlenen iklim temalı Etiket Tasarım Yarışması ile öğrencilerin çevre bilinci kazanmalarının, etiket sektörünü tanımalarının amaçlandığını belirtiyor. ESD Başkanı Aydın Okay, ödüller sahibini bulduktan sonra okulları ziyaret ederek etiketi anlatmış ve öğrencilerin etiket konusunda bilinçlenmelerine katkıda bulunmuş. Öğrencilerin bilgi dataları oluşturulmuş. Tasarım Yarışmasından sonra bir Baskı Yarışması düzenlendi ve FINAT’ın uluslararası Etiket Baskı Yarışması’nda Prof. Dr. Efe Gençoğlu geçen yıl jüri üyesi oldu.
Stajyerlik sorunları ve mesleki yeterlilik sertifikasyon çalışmaları da Akademik Konsey’in gündeminde. Bu yıl Tasarım Yarışmasına 10 okuldan % 50 artışla 600 çalışma katılmış. Ocak ayında İstanbul Aydın Üniversitesinde bir çalıştay gerçekleştirilmiş. Daha sonra sonuncusu Etiket Bayramı’ndan bir gün önce olmak üzere iki çalıştay daha gerçekleştirilmiş. Üç ana sorun belirlenmiş: Sektörün genel sorunları, eğitim alanlarındaki genel sorunlar, sivil toplum kuruluşlarının sorunları…
“Artık yolumuz netleşti. Hedefimiz belirlendi” diyen Özgül Yaman, stajyerlikten olumlu verim alınması ve sertifikasyonun başarılması konusunda çalışmalar yapacaklarını, atıklar sorununun çözülmesi için çalışacaklarını ekliyor.