Son olarak HP’den Scitex 11000 lateks dijital geniş format baskı makinesi alan Filmon, baskı sonrası için Müller Martini iplik dikiş makinesi ile yeni ve hızlı bir Esko Kongsberg kesim masası üzerinde duruyor.
DSCOOP Tel Aviv’e katılan Filmon Ortağı ve Genel Müdürü Kürşat Özaksel, sorularımızı yanıtladı.
Buradaki atmosferi nasıl buldunuz? Beklentilerinizle örtüştü mü?
Sektördeki fuarlara gidiyorum, araştırıyorum. DSCOOP Dublin’e de katılmıştım. Sektör konvansiyonelden dijitale doğru hızlı adımlar atıyor. Xerox iGen4/xl ve Nuvera, HP Indigo 5600 ile geniş format tarafında da HP Scitex’in Lateks makinelerini kullanıyoruz. Ofsette 5+L Komori, Heidelberg SM 52-4 ve Roland 70×100 çift renk baskı makinelerimiz var. Baskı sonrasına son olarak Pantera cilt hattı yatırımı yapmıştık.
Hepsinin aynı bünyede olması sorun teşkil etmiyor mu?
Marka olmak kaliteyi kontrol altında tutmaktan geçiyor. Rekabet, kalite, hız, doğru yatırım… Biz baskı üretim tesisi olarak yatırımlarımızı tamamlayarak yabancı ortaklı global bir şirket olmayı hedefliyoruz. Internet satışı ile bu ağı genişleteceğiz. Internet satış sitelerinin direkt mailinglerine girerek markayı yaygınlaştıracağız. Lojistik, paketleme, Ar-Ge, kalite kontrol ve insana yatırım yapacağız. Grafik bölümü olan tüm eğitim kurumlarında, eğitimler, seminerler düzenleyeceğiz. Bu konuda HP ve Xerox en büyük destekçilerimiz. Geri dönüşüm, doğaya saygı, çevreye saygı çerçevesinde markamıza değer katacağız.
Yatırım düşünüyor musunuz?
Elimizdeki teknolojiyi sürekli üst modelleri ile kademeli olarak upgrade ediyoruz. Geniş formatta HP Scitex 11000 endüstriyel dijital baskı makinesi aldık. Foreks, karton ambalaj basıyor, stantlar yapıyoruz.
Geniş formatta baskı sonrası var mı?
Esko Kongsberg var ama HP Scitex 11000 baskı makinemiz saatte 600 metre kare baskı kapasitesine sahip. Drupa sonrası durum değerlendirmesi yapacağız.
Sektörün durumunu nasıl görüyorsunuz?
Güzel sanatlar ve sanayiciliğin önemli yapı taşlarından olan basım sektörü copy center tarzı yerlerin bu işi basite indirgemesi ile değer kaybediyor. Renk yönetimi, Fogra, FSG gibi sertifikalar, orjinal yazılımlar kullanılmıyor. Üniversitelerin bu konulara daha fazla önem vermeleri; Heidelberg, Canon, Xerox, HP ve benzeri kurumların eğitim kurumlarının ilgili bölümlerine makine kurarak yetişmiş eleman kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaları gerekiyor.
Son birkaç yılınız nasıl geçti?
İnsana yatırım, kurumsallaşma yolunda adımlar, iyileştirmeler, Ar-Ge, iş geliştirme ve sektöre yatırımla geçti. Bu senenin ise zor bir yıl olacağı yolunda açıklamalar var. Hızla yurt dışına açılmalıyız. Anahtar teslimi projelerle işbirliğine gidilmeli.
Farklı alanlarda çalışıyorsunuz. Hangisi daha iyi durumda?
Üretim sektörleri zor durumda. İthalat ve ihracat firmaları daha disiplinli ve doğru gidiyor. İnşaat sektörü hızla büyüyor. Düşündürücü ve üzücü bir durum. İlerde çevre düzeni, sağlık vb problemleri yaşayacağız. Üretmeden kazanılan bol sıfırlı haneli rakamlar ve özenti yaşantılar, eğitim sistemindeki handikaplar ülkemizin en önemli sorunları. Vicdanlı, ahlaklı, eğitimli nesiller için eğitime önem vermeliyiz. Emek veren tüm emekçi dostlarımıza, çalışanlara sağlıklı, huzurlu bir yıl dileriz.