Gür Sistem Bilişim, Ankara, Adana ve Antalya üçgenindeki on dört ilde Fujifilm’in Acuity ve Azon dijital inkjet baskı sistemlerinin satışını yapacak.
(Ankara) Fujifilm Ankara’nın önde gelen diijital ekipman tedarikçilerinden Gür Sistem Bilişim ile Acuity ve Azon dijital inkjet baskı sistemlerinin satış ve servisinde birlikte çalışacak. İş birliği, Ankara Next Level toplantı salonunda 26 Nisan’da düzenlenen demo etkinliğinde duyuruldu.
Fujifilm Dış Ticaret A.Ş. (Fujifilm Türkiye) Genel Müdürü Cengiz Metin, konuyla ilgili açıklamasında, “Türkiye’deki çalışmalarımızın bir adımı olarak Gür Sistem Bilişim ile İç Anadolu ve Güney bölgelerimizde 14 ili kapsayan bir iş birliğini başlatmış durumdayız” diyor ve ekliyor. “Bu iş birliğini daha ileriye götürüp, bu alanı daha da genişletmek istiyoruz. Bugün burada resmi olarak bunun başlangıcını yapmış durumdayız. Önümüzdeki günlerde sahada Acuity LED 1600 ve Azon RZR baskı makinelerini tanıtacağız, demo çalışmaları yapacağız. Gelecekte sahada sizlere daha çok yardımcı olmak istiyoruz. Bu tür etkinlikleri dönemsel olarak tekrarlamak niyetindeyiz. Önümüzde Drupa fuarı var, sizleri orada da görebilirsek, Fujifilm’in 2000 metre kare standında, UV inkjet baskı makineleri dahil son sistemlerimizi tanıtıyor olacağız.”
Gür Sistem Bilişim ortağı ve yöneticisi Fatih Mert de, “Gür Sistem Bilişim olarak Fujifilm ile bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma çerçevesinde bugünden itibaren Fujifilm’in Acuity LED 1600 geniş format inkjet baskı makinelerinin ve Azon inkjet baskı makinelerinin satışını yapacağız” diyor.
Etkinlik, iş birliği duyurusunun ardından Fujifilm Dış Tic. A.Ş. İnkjet Baskı Sistemleri Ürün Müdürü Murat Özkıray’ın Fujifilm ve Azon dijital inkjet baskı sistemlerini tanıtan sunumu ile devam etti ve salonda kurulu olan Fujifilm Acuity 1600 ve Azon RZR inkjet baskı sistemlerinde demolarla sona erdi. Demo alanında, bu sistemlerle farklı malzemelere yapılmış baskı örnekleri de sergilendi.
Acuity LED 1600
Acuity LED 1600 UV baskı makinesi, tüm Ar-Ge çalışmaları Fujifilm’e ait ve tamamen Fujifilm tarafından geliştirilmiş, giriş seviyesi flatbed ve rulo baskı için tasarlanmış bir makine. Azami hızı 20 metre kare olan Acuity LED 1600, düşük güç tüketimi ve düşük ısı yayılımı avantajları sunuyor.
Acuity LED 1600, sekiz renk (CMYK, Light Magenta, Light Cyan, Beyaz ve Lak) ile kullanıcılara katma değerli, farklı işler yapabilme olanağı sağlıyor. LED UV lambaları sayesinde solvent salınımı yok ve düşük ısı ve ozon yayılımı ve enerji kullanımıyla daha çevre dostu.
Rulo ve flatbed kullanılabilen makinenin kullanımı son derece kolay. Flatbed tablalar kenara çekilerek rulo baskı makinesi olarak kullanılıyor. Maksimum 1610 mm baskı enine sahip Acuity LED 1600, 13 mm kalınlıkta sert malzemeye baskı yapabiliyor.
Murat Özkıray, “Acuity LED 1600 endüstriyel tipte kafalar barındırıyor. Yaklaşık 5 ay 7/24 çalışan kurulu bir makinemiz var. Son derece sıkıntısız çalıştı ve giriş seviyesi bir makine için iyi bir performans sergiledi” diyor ve şöyle devam ediyor.
“Yüksek çözünürlüklü LED 1600, yaklaşık 10 pikolitre damla büyüklüğü ile iç mekan baskılar için tasarlandı. Düşük ısı yayılımı sayesinde, herhangi bir koku da yaymadığından ofis alanında rahatlıkla kullanılabiliyor. Aynı şekilde, ısıdan etkilenen malzemeye de rahatlıkla baskı yapılabiliyor. UV anında kuruma sağladığından, malzemenin kokusunun çıkması, kuruması için beklemeye de gerek yok. Makinede üç kat baskı yapılabiliyor. Bu özellik genellikle şeffaf malzemelerde kullanılıyor. CMYK + Beyaz + CMYK baskı özellikle iç mekan baskılarda katma değerli çözümler sağlıyor.
LED 1600 özellikle ten rengi gibi zor renklerde, renk geçişlerinde iyi bir performans sunuyor. Malzemeye göre ekibimiz gerekli profilleri ayarlıyor. Özellikle şimdiye kadar kurumsal renklerde hiçbir sorun yaşamadık. Beyaz basabilme imkânı özellikle renkli ve şeffaf malzemelerde önemli bir avantaj. Beyaz, kabartmalı olarak da basılabiliyor. Makine tek seferda 5-6- kata kadar baskı yapabiliyor.
İki ayrı lak, yarı parlak ve parlak lak basılabiliyor. Bu yazılım üzerinden operatör tarafından ayarlanıyor. Cihaz çok az yer kaplıyor. Flat tablalar kullanılmadığında daha az yer kaplıyor. Sert malzemelerde azami 12 kg, rulo malzemelerde 25 kg maksimum malzeme ağırlığı limitleri var.
Yaklaşık 2-3 yıldır çalışan ve hiç kafa değiştirilmeyen makinelerimiz var. Endüstriyel kafaları sayesinde duvar kağıtları, suni deri üzerine baskı gibi farklı sektörlerde kullanılabiliyor. İstanbul’da ve Antalya’da sektör dışından müşterilerimiz de var.
Acuity LED 1600 II modeli saatte 33 metre kare baskı hızına çıkabiliyor. CMYK + Beyaz + Lak aynı anda basılabiliyor. LED 1600 modelinde ise CMYK + Beyaz veya CMYK + Lak aynı anda basılabiliyor. Bunlar yazılım ve RIP donanımıyla farklılaştırılıyor.”
Acuity Select serileri
Acuity Select serisi flatbed tablalı makineler sabit tabla ile çalışıyor ve daha yüksek üretkenlik, yüksek kalite ve beyaz + lak ile katma değer sunmak isteyen kullanıcılara yönelik endüstriyel makineler. Fujifilm İngiltere’deki fabrikasında kendi mürekkeplerini üretiyor. Ayrıca Spectra firmasını satın aldıktan sonra kendi baskı kafalarını üretiyor.
Tüm geniş format baskı işleri yapılabiliyor. Makine flatbed uygulamaları ve tablanın önüne rulo aparatı bağlanarak 2.20 m rulo baskı yapabiliyor. Fujifilm Select serilerinde üç makine var. Serinin iki tabla ebadı var: 2.5 x 3.20 metre ve 2.5 x 1.25 metre.
Acuity Select saatte 32 metre kare baskı yapabiliyor. Acuity Advance Select HS saatte 64 metre kare baskı yapabiliyor. Bir buçuk yıl önce çıkarılan Acuity Select F serisi saatte 155 metre kare baskı yapabiliyor. Özkıray, “Şu anda bir adet Bakü’de, iki makine de İstanbul’da kurduk. İstanbul’daki müşterilerimizden biri MDF ve cam üzerine baskı yapan, iç dekorasyon ürünleri üreten sektör dışından bir kullanıcı” diyor.
Makineyi isteğe bağlı olarak 4 renk, 6 renk veya 8 kanallı (6 renk + 2 kanal) olarak alabilmek mümkün. CMYK, CMYK + LM + LC veya CMYK + Beyaz + Lak gibi işe uygun konfigürasyonlarından biri seçilebiliyor. Rulo aparatı da isteğe bağlı, opsiyon olarak sunuluyor. Yeni modellerde kafa temizleme otomatik sistemlerle yapılıyor. İlk iki seride iki tabla seçeneği var.
En hızlı model olan Acuity F modelinde rulo opsiyonu yok. CMYK + LM + LC standart ve kullanıcı isterse beyaz ekleyebiliyor. Lak yok. Yüksek üretkenlik için tasarlanmış bir model ve 2.5 x 3.2 metre tablası var.
Makinelerin tüm modellerinde pozalama pinleri mevcut. Kenarlara sıfıra kadar baskı yapmak mümkün. Bunu garanti altına almak için taşırma ile baskı yapılabiliyor. Vakum tablası bölünmüş, 70 x 100, 100 x 140 cm gibi standart ebatlamaları var. Bu maskeleme ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Büyük tabla seçeneklerinde tabla ikiye bölünebilir. Bir tarafta baskı yapılırken, diğer tarafa baskı altı malzemesi yerleştirilebilir. Bu da makinenin sürekli çalışmasını sağlıyor.
Otomatik kafa temizleme sistemi sayesinde renkleri teker teker ya da hepsini birden temizlemek mümkün. Acuity F’de beyaz mürekkep opsiyon.
Uvistar
Hızlı rulo baskılar için geliştirilmiş Uvistar endüstriyel rulodan ruloya baskı makinesinin 3.2 ve 5 metrelik modelleri var. Beş metrelik modeli saatte 353 metre kare baskı yapabiliyor. İç mekan ve dış mekan baskılar yapılabiliyor. UV konvansiyonel kurutucu ve uzun ömürlü baskı kafaları var. İkili ya da üçlü rulo basılabiliyor. Sert malzemeye flatbed baskı opsiyonu ile 2.5 cm kalınlığa kadar fotoblok, foreks gibi malzemeye baskı yapılabiliyor. Fujifilm’in kendi mürekkeplerini kullanıyor. Fujifilm kafa – mürekkep uyumu ve renk skalası hayli geniş bir mürekkep yelpazesi sunuyor. Makinenin 20 – 40 pikolitre arasında değişken damla özelliği var. Bu da degrade ve renk geçişlerinde düzgün baskı alınmasını sağlıyor. Bazı cihazların % 10’una kadar daha düşük başlangıç firesi sağlıyor. Malzeme yükleme – indirme için forklifti var. İstenirse opsiyon olarak kenarları tıraşlamak için kenara ve tabakalama için alt kısmına bıçaklar eklenebiliyor. Yani bitmiş iş alınabiliyor. Arkadan aydınlatmalı baskılar için opsiyon olarak kamera sistemi ve kenarlarda sıfır baskı imkânı var.
Onset X
Üç ayrı modeli olan endüstriyel UV inkjet baskı makinesi, 1.60 x 3.14 m tablalı, 5 cm kalınlığa kadar baskı yapabiliyor. Onset serisi 9 (0.5 m’den net sonuç görülebiliyor), 14 (0.75 m’den net sonuç görülebiliyor) veya 27 pikolitre (dış mekan, 1 m’den net sonuç) olarak alınabiliyor. Satte 200, 400, 640 ve 900 m2 gibi dört farklı hız seçeneği var. CMYK + Orange + Beyaz ya da CMYK + LM + LC + Beyaz seçenekleri tercih edilebiliyor. Makine 35 saniyede 5 m2 baskıyı bitirebiliyor. Onset serisi oluklu mukavvaya baskı yapan ofset ambalajcılar için de özellikle karton stant üretiminde alternatif bir çözüm olabiliyor. Makineler 5000, 10 bin gibi yüksek iş hacmi olan, acil yüksek hacimli siparişler alabilen kullanıcılara hitap ediyor. Murat Özkıray, İstanbul’da saatte 200 m2 beyaz basabilen, CMYK + Beyaz donanımlı bir makinenin çalıştığını belirtiyor.
Azon dijital baskı sistemleri
Azon, tekstil ve UV baskı sistemleri üreten Hırvatistan menşeli bir dijital baskı makineleri üreticisi. Muhtelif pazarlarda 80’i aşkın temsilcisi olan şirketin 25 yılı aşan geçmişi var. Ankara’daki Fujifilm etkinliğinde, şirketin küçük makinelerinden Azon Razor modeli demolarla tanıtıldı. Ayrıca sunumda Azor Mason modeli hakkında bilgi verildi.
Azon Razor, 29 x 80 ebadında, 30 cm kalınlığa kadar materyaller üzerine UV baskı yapıyor. CMYK, beyaz ve lak mürekkepler kullanıyor. Ayrıca 59 x 70 cm baskı alanı olan ve aynı mürekkepleri kullanan Azor Mason modeli var.
Azon’un 2016 ürün kataloğunda tekstil ya da muhtelif üç boyutlu materyallere kaliteli baskı yapan çeşitli modelleri bulunuyor.