Dijital baskıda yeni UV baskı makinelerine yatırım yapan Dijimat Dijital Şirket Müdürü Erkan Karahan
Firmanızı bugünkü noktaya hangi tercihler getirdi?
(Ankara) Geniş format reklam sektöründe yaptığı yatırımlarla büyümesini sürdüren Dijimat Dijital, son olarak Özak Makina’dan alınan UV dijital inkjet baskı makinesini makine parkına ilave etti. Dijimat Dijital’in ortağı ve Şirket Müdürü Erkan Karahan, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Dijimat, 11 yıllık bir firma oldu. Firmanız kaç metre kare alanda ve kaç kişiyle, hangi sektörlere ve coğrafi bölgelere hizmet veriyor?
Dijimat kurulduğu günden bu yana geçen 11 yılda 50 m² alandan toplamda 250 m² alanda hizmet veren bir firma konumuna geldi. Günümüzde artan talep ile büyüyen iş hacmi, bulunduğumuz yerlerin yetmemesine sebep olmaktadır. Bu noktada özellikle tabela atölyemiz için daha geniş mekanlara ihtiyacımız olduğundan, önümüzdeki dönemde ayrı bir mekan açmamız gerekliliği doğdu. Bulunduğumuz İskitler bölgesinde ise istediğimiz özelliklerde yer bulmak oldukça zor. Bu yüzden yönümüzü sanayi bölgelerine çevirdik.
Bir çok sektöre hizmet verebilecek bir konuma geldiğimizden dolayı hitap ettiğimiz çevremiz oldukça genişledi. Yaptığımız yeni UV baskı yatırımları bu çeşitliliğin artmasında önemli bir etken oldu. Ankara dışında bayiliği bulunan bazı şirketlerin tabelaları için hizmet veriyoruz. Henüz tabela dışında Ankara haricinde fazlaca bir müşteri portföyümüz olduğu söylenemez. Ancak UV baskı ürün çeşitliliği ile özellikle çevre illerden de talep geleceğine inanıyoruz.
Firmanızı bugünkü noktaya hangi tercihler getirdi?
Kurulduğumuz günden bu yana geçen sürede yaptığımız yatırımlar ile sürekli büyüyen firmamızın, dijital matbaacılık düşüncesi ile başladığı serüveninde matbaacılık kısmını bırakarak tamamen dış mekan ve iç mekan dijital baskı, uygulama ve tabela konularında bir yol çizme kararı alması bize göre bir dönüm noktasıdır. Bu bir tercih meselesi oldu bizim için. Dijital matbaacılık ciddi bir ihtiyaç olmasına rağmen ve başlangıçta yaptığımız makine yatırımları bu noktada olduğu halde, 3 yıllık bir süreçten sonra yeni yatırımları tamamıyla bugünkü konumuza uygun şekilde yaptık. Düşüncemizin bize göre en doğrusu olduğu kanaatindeyiz. Önümüzdeki süreçte de aynı düşünceler ile yeni yatırımları şekillendireceğiz.
Son olarak 2014 yılında bir Infiniti dijital baskı makinesi ve bir bas-kes yatırımı yaptığınızı biliyoruz. Başka yatırımınız oldu mu?
2014 yılında ikinci solvent baskı makinemizin yetmemesi üzerine yeni hızlı ve yüksek baskı kalitesi bulunan makinemizi almıştık. Sonrasında eko solvent bir baskı makinesi yatırımı yaptık. Aynı sürede bas-kes özelliği olan kes kısmı da hizmete girdi. En son 2015 sonlarında UV baskı makinelerinin de olmazsa olmaz olduğuna karar verdik. İlk olarak tabaka baskı yapan UV ve geçtiğimiz ay da rulodan baskı yapan UV baskı makinelerini hizmete aldık. Böylelikle makine parkında farklı özelliklerde baskı yapan 5 adet makinemiz oldu. Haricinde CNC kesim, folyo kesim, çizgili yatay daire, laminasyon makinesi gibi üretimde gereklilik olan makinelerimiz de mevcut. Başlangıçta bahsettiğim tabela atölyesi için de bir takım yatırımlarımız olacak. Özellikle harf büküm olmazsa olmaz yatırım olarak önümüzde duruyor. Ayrıca metal kesim de yapabilen lazer kesim de yatırım planlarımızda. Dijital üretimimize tekstil baskı makinesi almak gibi düşüncemiz de var fakat çizgimizden sapma olur düşüncesiyle değerlendirmeler yapıyoruz. Bu yatırım için yıl bitmeden en doğru kararı vereceğiz.
En son yatırımlarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Son olarak yaptığımız UV baskı makineleri üretimde çeşitlilik olanağı sağladı. Tabaka UV ile sert zeminler (metal, seramik, cam, ahşap, plastik vb) ile promosyon ürünlere, dekota, pleksi, polikarbon ürün gruplarına, deri vb ile butik işlere kadar bir çok farklı materyale baskı yapma olanağımız var. Bu malzemelere 3D baskı da yapılabiliyor. Baskılar ürün yüzeyine mükemmel baskı kalitesinde direk basılıyor. Boya asla çıkmıyor. 5 cm yüksekliğindeki malzemelere kadar baskı yapabiliyoruz. Rulo baskı yapan UV baskı makinemiz 3,20 mt enindeki malzemelere baskı yapabiliyor. Klasik vinil, folyo vb ürünler haricinde özellikle Duvar Kağıdı baskısı yapmayı planlıyoruz. İlk denemelerimizde son derece yüksek bir başarı elde ettik. Duvar kağıdına da isteğe bağlı 3D baskı yapabileceğiz. Gerek yüksek baskı kalitesi, gerekse UV olması nedeniyle hem sağlıklı, hem uzun ömürlü. Bunlar UV nin avantajları elbette.
Marka ve tedarikçi seçiminizi hangi kriterleriniz belirledi? Sektörde arz ve talep dengesi, piyasanın büyüme fırsatları ve handikaplarına ilişkin yorumunuz nedir? Bu görüşleriniz ışığında Dijimat’ın geleceğini nasıl şekillendirmek istiyorsunuz?
Fazla sayıda marka var. Dijital baskı makinelerinde kullanılan UV teknolojisi ve baskı kafası çok önemli. UV konusunda parmakla sayılabilecek kadar başarılı teknoloji var. Yatırım yaptığımız makinenin bunları içinde barındırması önemli, çok yüksek maliyetli markalara yatırımlar yapmayı doğru bulmuyoruz. Bunların yanı sıra tedarikçi firmanın güvenirliğini de yabana atmamalı. Biz kurulduğumuzdan bugüne kadar yatırımlarımızın yüzde 80’ini Özak Makine firmasından yaptık. Hizmet kalitesinden ve servis güvenliğinden dolayı rahatız. Sıkıntımız olduğunda hızlıca müdahalede bulunuyorlar. Sorun değil çözüm üretiyorlar.
Reklam sektöründe çok ciddi gelişmeler olduğu aşikar. İş hacmi inanılmaz derecede yüksek. Talep fazla olunca bu sektöre merak saran da azımsanmayacak ölçüde çoğaldı. Kimi firmalar hormon alarak büyüdü, kimi firmalar hakkını vererek. Ama gördüğüm o ki birkaç istisna haricinde bu sektörde bulunanların işleri son derece iyi. Gelişen talebi göz önüne aldığımızda, kalitesinden ödün vermeden hizmet veren hiçbir firmanın başarısız olacağını düşünmüyorum. Hatta öyle ki dengeleri iyi takip ettiğinizde çok ciddi boyutlarda iş potansiyeli yakalamak zor da değil. Bizim de en başta hedefimiz; pastadan daha fazla dilim alabilmek adına doğru yatırımlar yapmak ve kaliteli hizmet vermenin gerekliliklerini yerine getirmektir. Dijimat hedefleri büyük bir firmadır. Büyürken de hormanla değil, çalışarak hak ederek sindire sindire ve sağlıklı ve kontrollü büyümektir esas olan. Değişken ve sağlıksız ortaklık yapıları ve aklına her düşen makineyi bünyesine katarak ani büyüme kaydeden firmalara göre Dijimatın çok daha fazla avantajları olduğunu düşünüyorum. Suni büyümeler elbette sonunda problemleri beraberinde getirecektir. Doğruluktan ayrılmadan, ticari gereklileri ve dengeleri takip eden ve alın terine önem veren bir Dijimat hayalim vardı. Bugüne kadar yaptıklarımı da tamamen bu meyanda yaptım. Bundan sonra da çizgimden ayrılmayacağım. Ve son olarak söylemek istediğim şudur ki; “emek varsa kazanç var, kazanç varsa büyüme kaçınılmazdır.”