Drupa 2016 öncesi gerçekleştirilen etkinliklerden biri olan Pre-drupa 2016 Uluslararası Medya Konferansı 29 Şubat – 2 Mart tarihleri arasında Düsseldorf’ta Messe Düsseldorf Kongre Merkezi’nde uluslararası sektörel basın temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Halkla ilişkiler ajansı AD Communication firması ve Messe Düsseldorf’un organizasyonunda gerçekleşen ve 3 güne yayılan konferansı dünyanın çeşitli ülkelerinden 98 gazeteci, 127 yayın kuruluşunu temsilen izledi.
Pre-drupa Medya Konferansında Messe Düsseldorf ve 15 firma Drupa 2016’da tanıtacakları ürün, hizmet ve yeniliklerini uluslararası basın temsilcileri ile paylaştılar.
Konferansın ilk günü Messe Düsseldorf, Kodak, Kolbus ve HP firmaları sunumlarını yaptılar. Yoğun geçen ve tüm güne yayılan ikinci gün Ricoh Europe, Fujifilm Graphic System, Hybrid Software, Canon, Pitney Bowes, Konica Minolta ve Xerox firmaları vardı. Son gün öğleye kadar süren konferans Epson, Efi, Global Graphics Software, Datalase ve Bobst sunumları ile sonlandı.
Konferans hoş bir süprizle başladı. Güney Amerikalı şarkıcı Bonita Niessen, drupa 2016 için Düsseldorflu besteci Dieter Falk’ın yazıp bestelediği “drupa is in town again” şarkısını canlı olarak seslendirdi.
Ardından Messe Düsseldorf CEO’su ve Başkanı Werner Matthias Dornscheidt, Drupa 2016 Başkanı Klaus Bolza-Schünemann, Messe Düsseldorf Drupa Direktörü Sabine Geldermann, Drupa 2016’nın öne çıkan yenilikleri ve muhtevası konusunda bilgi verdiler ve soruları yanıtladılar.
Drupa 2016, ‘touch the future – geleceğe dokun’ sloganıyla, iletişim ve üretim süreçlerini etkileyen dijitalleşmenin basım endüstrisindeki dönüşümü nasıl şekillendirdiğini gözler önüne serecek. Ziyaretçiler rekabetten sıyrılabilen ve yarışta ön saflara geçebilenlerin hangi araçları ve uygulamaları, nasıl kullandıklarına dair sayısız iş modeli ve uygulamaya tanık olma fırsatına sahip olacaklar.
Werner M. Dornscheidt, medya endüstrisindeki büyük değişime vurgu yapıyor ve yeni Drupa alt metinlerinin, sloganlarının bu değişimi birebir yansıttığını ifade ederek, “Drupa 2016’da yeniden konumlanmak için bu değişimleri avantaj olarak kullanmalıyız” diyor. Dornscheidt, fonksiyonel baskı, baskılı elektronikler, 3D baskı, muhtelif baskı teknolojileriyle endüstriyel uygulamaların yenilikçi gücüyle medya endüstrisinin çok güçlü olduğunu da kaydediyor. Dornscheidt, bir soru üzerine Drupa 2016 öncesinde pazardan aldıkları geri bildirimler için “Muhteşem olduğunu söyleyebilirim” diyor.
“Yeni trendleri ürünlere dönüştürmek bizim görevimiz” diyen Klaus-Bolza Schünemann, ziyaretçileri Drupa’da ilk defa dokunacakları yeni gelişmeler ve teknolojiler bulacaklarına ikna etmek istediklerini vurguluyor. Drupa’da öne çıkan konulardan biri de Print 4.0 kavramı olacak ki bu basım endüstrisinde kişiselleştirme, özelleştirme, otomasyon ve bağlanabilirlik gibi kavramları da bünyesinde barındıran tamamen dijital bir süreci ifade ediyor. Yöneticilerin, çalışanların, müşterilerin ve makinelerin, siparişten teslime otomatikleştirilmiş iş süreçlerinde dijital bir ağ ile birbirine bağlı olduğu, son derece hızlı ve hatalara açık insan müdahalesinin en aza indirildiği bir endüstriyi ifade ediyor.
Drupa Direktörü Sabine Geldermann, “Teknoloji ve Drupa arasında köprü kurmak için iki temas noktası yürürlüğe koyduk” diyor. 3D fab+print touchpoint, üç boyutlu baskı ile ile ilgili ve packaging touchpoint ise ambalaj üretimiyle ilgili temas noktası; bunlar sırasıyla baskının yeni ve büyüyen alanları olarak öne çıkıyor. Bu temas noktalarında en yeni teknolojiler ve uygulamalar, ziyaretçilere işlerini çeşitlendirmeleri ve büyütmeleri için ilham verecek. Geldermann, “Tüm temas noktalarının adanmış yerler olarak sadece bir içerik değil, aynı zamanda potansiyel teknoloji teklif etme taahhüdü var” diye ekliyor.
Drupa 2016’nın önceki Drupa’dan biraz daha küçük olduğuna dair bir soru üzerine Dornscheidt, şu açıklamayı yapıyor. “Şu an 660 katılımcımız var. Ama son iki ayda hep değişim olur. Çünkü ülke katılımları oluyor. Bu ülke katılımlarında hangi katılımcıların geleceği bize bildirilmiyor. Örneğin Amerikalılar boş alanı satın aldılar, sonra dediler ki yaklaşık 30 katılımcımız var ama 60 da olabilir.”
Sabine Geldermann Drupa’da inovasyonla ilgili bilgi verirken 70 ülkeden şirketlerin % 40’ının fuara ilk kez katılacak olmasının çok güzel bir gelişme olduğunu ifade ediyor. Drupa Dip alanında pek çok yenilik sergiler, konferanslar ve diğer etkinliklerle sunulacak.
Küresel ambalaj pazarındaki büyüme ki 2018’e kadar yılda % 4 büyüme ile 975 milyar doları aşması bekleniyor; ambalaj baskısını etkileyecek mi? Klaus Bolza-Schünemann, “Kesinlikle, evet” diyor ve ekliyor. “Ambalaj eskiden olduğu gibi sadece bir şeyi paketlemek için kullanılmıyor. Ambalaj bugünlerde çok daha fazla anlam taşıyor. Bir iletişim yüzeyi. Paketleme bir araç; sadece ambalajın kendisi değil, dizaynı çok önemli. Dolayısıyla ambalaj baskısı çok fazla önem arz ediyor. Ambalaj giderek daha akıllı oluyor; kutunun hikayesini – nerede, ne kadar durduğunu – anlatabilir hale geldi.”
Sabine Geldermann, “3D teknolojilerin iletişimimizde çok güçlü bir etkisi var” diyor ve herkesin pek çok konuşmacıyı, bilgi aktarımını, çalıştayı içeren 3D fab+print touchprint programına bakmasını öneriyor.
“Şehri kırmızıya boyadık”
Söz Düsseldorf’a geldiğinde, Werner M. Dornscheidt, “Şehri kırmızıya boyadık diyebiliriz” diyor ve şöyle devam ediyor. “Önceki gösterilerden şehrin kırmızı olacağını tahmin edebiliyorsunuzdur. Şu an Drupa iş ortağımız olan 150 şirket var. Şehirde Drupa ziyaretçileri için özel teklifleri var. Drupa katılımcı pasonuzu ya da biletinizi göstererek bu fırsatlardan faydalanabilirsiniz. Drupa’da öne çıkan konu baskı olacak. Bu konu şehrin her yerinden görünür olacak. Bir teknik üniversitede tekerlek üzerine çalışan bir 3 boyutlu laboratuvar var. Onlar bugün 3D dünyasında nelerin mümkün olduğunu gösterecekler. Onun dışında akşamları şehre gidip rahatlayın. Bütün müşterilerimiz şehrimizde hoş karşılanır.”
“Küresel baskı sektörü, küresel otomotiv sektörünün altında değil”
Klaus Bolza-Shünemann, 11 günlük Drupa fuarında kişisel olarak ne arıyor?
Bu soruya, “Baskıyı düşündüğümüzde aklımıza gazete geliyor. Evet, belki bununla başladı ama nereye gidersek gidelim, bu odaya ya da herhangi bir süpermarkete, üstünde baskı olmaya bir şey bulmamız çok zor. Bence Drupa’nın en iyi yanı bu. Baskı kullanılan bir sektör. Küresel baskı sektörü, küresel otomotiv sektörünün altında değil. Bunu hep unutuyoruz. Bence Drupa için çok büyük ve önemli bir mesaj” yanıtını veriyor Bolza-Schünemann.
Drupa Cube, fuarın önemli uğrak noktalarından biri olacak. Hol 6’daki bu özel tema alanında tanınmış uluslararası konuşmacılar, öncekilerden daha yoğun bir programın konuğu olacaklar. Sabine Geldermann, Drupa Cube için, “Sektörün bu kadar baskı altında olduğu bu zamanda müşterilerimize ilham kaynağı olacağına eminiz” diyor.
Drupa’nın zaman aralığı, kaç yılda bir yapılması gerektiği konusunda Bolza-Schünemann, her zaman ziyaretçilerin tepkilerini dikkate almaktan yana ve gelecekle ilgili olarak, esnek olmaları ve pazarı iyi takip etmeleri gerektiğini belirtiyor. Geldermann da, “Yeni gelen teknolojiler ile dünya değişti. Çok fazla kelime oyunları oldu ama günün sonunda çoğunluk 3 yıllık döngüyü destekliyordu” diyor.
Ambalaj Drupa’da giderek daha fazla yer alıyor. Messe Düsseldorf’un bir de Interpack fuarı var. Bu ikisi birbirinden nasıl ayrılacak? Geldermann, bu konuda şunları söylüyor. “Drupa ve Interpack’a katılan yaklaşık 120 şirket var. Açıkcası ambalaj sürecine bakmıyoruz. Daha çok sonlandırma çözümleri, dışarıda duran materyaller ve dekorasyon üzerine odaklanıyoruz. Ve Interpack ile bu konuda rekabete girmek istemeyiz. Bu iki konuyu güzelce birbirinden ayıracağız. Çatışmaya hiç bir gerek yok.” Dornscheidt, ekliyor. “Drupa’da asıl olay baskı ve gerisi ambalaj materyalleri ve baskı materyalleri.”
Sürdürülebilirlik de Drupa’da öne çıkan konulardan biri. Sürdürülebilirlik tüm ürünlerde farkındalık yaratacak. Drupa Cube ve ‘temas noktaları’nda programlarda bu konuda konuşmalar yer alacak.