Canon Eurasia Genel Müdürlüğü’ne 1990 yılından bu yana Canon ve Océ bünyesinde farklı ülkelerde görevlerde bulunan Wilbert Verheijen atandı. Verheijen, daha önce Canon Asya Profesyonel Baskı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.
(İstanbul) 4 Mart’ta düzenlenen bir basın toplantısıyla Canon Eurasia’nin yeni Genel Müdürü Wilbert Verheijen kamuoyuna tanıtıldı. Canon Eurasia Satış ve Pazarlama Direktörü Saygın Süzen’in de katıldığı basın toplantısında, fotoğraftan profesyonel baskı sistemlerine, görüntüleme alanındaki en son gelişmeler ve Canon’un yeni “İş için Canon – Canon for Business” stratejisiyle, görüntüleme pazarındaki son eğilimler de paylaşıldı.
Wilbert Verheijen 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Canon Eurasia Genel Müdürü olarak atandı. Hollanda doğumlu olan Wilbert Verheijen, 1990 yılında Hollanda merkezli baskı ve kopyalama cihazları şirketi Océ’ye katıldı ve Océ için çeşitli ticari ve genel yönetim pozisyonlarında bulunarak bu süre zarfında Avrupa ve Kuzey Amerika’da çalıştı. Océ Türkiye’de Ofisteknik ile çalışırken birkaç kez Türkiye’ye gelmiş olan Wilbert Verheijen, Canon’un 2009 yılında Océ’yi almasından sonra Océ Çin ve Hong Kong Genel Müdürü olarak Çin’e taşındı ve Asya’daki Océ şirketlerinin Canon’a entegrasyonuna liderlik yaptı.
Son olarak, Pekin merkezli Canon Asya Profesyonel Baskı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcılığını yürüttü. Wilbert Verheijen, Hollanda’daki Nyenrode İş Üniversitesi’nden İşletme lisansına ve Belçika’daki Leuven Üniversitesi’nden MBA derecesine sahip. Üç çocuk babası olan Wilbert Verheijen, müziğe oldukça meraklı, boş zamanlarında ise koşu ve triatlon ile formda kalmayı seviyor.
Wilbert Verheijen, “Canon Euraisa olarak Türkiye ve İsrail’e bakıyoruz ve B2B ürünlerin bir kısmında çok başarılı yıllar geçiriyoruz. Kurumsal ürünlerde çok güzel yerlere gelebiliriz. Canon olarak sadece makine satmak istemiyoruz; yönetim sistemleri, yazılımlarla, prosese yardımcı olmak, çözüm sunmak istiyoruz” diyor.
Türkiye’de bulunmanın kendisini heyecanlandırdığını belirten Verheijen, Canon olarak makine satmaktan ziyade, müşterilere yeni iş modelleri geliştirmelerinde yardımcı olacak toplam çözümler sunmaya odaklandıklarını vurguluyor. “Drupa önceden makinelerin tanıtıldığı bir fuar gibiydi. Öncelikle Drupa’da inanılmaz sürprizlerimiz olmayacağını söylemeliyim. Dolayısıyla yeni ürün lansmanıyla birlikte ziyaretçilere yeni iş modellerini geliştirmeleri için sunacağımız toplam çözümlerle nasıl yardımcı olabileceğimizi göstereceğiz” diyen Verheijen, analaog pazar stabil kalırken, dijitalin hızla büyüdüğünü, Canon’un görüntünün en iyi şekilde yakalanmasından, işlenmesine, basılmasına ve depolanmasına her alanda çözüm sunduklarını ifade ediyor. Bu arada, Canon Eurasia profesyonel ekibinin tümü Drupa’da olacak.
Canon, kurumsal müşterilerin danışmanı oldu
Canon Eurasia, ‘Canon for Business’ isimli yeni stratejisiyle kurumsal müşterilerin iş ortağı ve danışmanı haline geldi.
Sektörde benzer ürün ve hizmeti sunan birçok marka bulunurken Canon, yeni stratejisiyle farklılaşıyor. Fiyat ve teknik servis kalitesindeki ayrışma dışında müşterilerine ‘Biz artık sizin danışmanınızız’ diyor. Canon, bilgi teknolojileri, finans ve pazarlama alanındaki yöneticilere en doğru ürün ve hizmeti almaları konusunda danışmanlık yapıyor. Böylece maliyet ve verimlilik alanında en uygun hizmeti almalarını sağlıyor.
Ar-Ge’ye yatırım yapıyor
Canon’un sunduğu çözüm hizmetleri, dijital kompakt fotoğraf makinelerinden SLR makinelerine, TV lenslerinden portatif X-ray makinelerine ve çok işlevli ve üretim yazıcılarına kadar geniş bir ürün yelpazesini kapsıyor. Canon, müşterilerinin yaratıcı ihtiyaçlarını karşılayacak en zengin ve yenilikçi ürünleri ve hizmetleri sunmak amacıyla ağırlıklı olarak Ar-Ge alanına yatırım yapıyor.
2015 yılında Canon Eurasia yüzde 125 büyüdü
Canon Eurasia Kurumsal Ürünler, görüntüyü yakalama, baskı, tarama ve görüntüyü işleme gibi baskı ve görüntüleme sektörünün her alanında var. Bunu, son kullanıcı olarak görülen kurumların baskı ve görüntülemeye yönelik her ihtiyacını karşıladıkları şeklinde ifade ediyorlar. Bu özelliği Canon’a pazarda fazlasıyla güç katıyor. En kuvvetli yanının ürün çeşitliliği olduğunu vurgulayan Canon, projelerine bu güçlü yanınıyansıtıyor. Canon’un amacı baskı ve görüntüleme sektöründe müşterilerine ürün satan firma olmaktan öte onların çözüm ortağı olmak. 2015 yılının başında bu hedefi belirleyen ve satış stratejilerini ve pazarlama uygulamalarını da bunu öne çıkarmak üzerine planlayan firma, müşterilerine katma değer sağlayan, onların baskı ve görüntülemedeki çözüm ortağı olan bir Canon olmak istiyor. Firma bu planlarla başlanan 2015 yılında hedeflerini bir önceki yıla göre çok büyütmüş ve birçoğunda lider olduğu ürün gruplarının diğerlerinde de pazar liderliğini yakalamayı amaçlamıştı. Ancak 2015 yılı tüm sektörlerde olduğu gibi Canon için de tahminlerin dışında bir yıl oldu. Bilinen sıkıntıların etkisiyle 2015 yılını verimli olarak geçirdikleri 12 ay olarak kabul etmiyorlar. Her şeye rağmen 2014 yılı ile karşılaştırıldığında hedeflerini gerçekleştirdiklerini ve birçok ürün gurubunda bir önceki seneye oranla iyi kapattıklarını, 2015 hedeflerini yakaladıklarını ifade ediyorlar.
Canon kurumsal ürün olarak küçük fotokopi cihazından sürekli baskı alabilen cihazlara kadar çok geniş bir ürün gamına sahip. Yüksek hızlı tarayıcıları, geniş formatlı yazıcıları bulunuyor. Océ firmasının satın alınması sonrasında Plan Kopya tarzı ürünler de Canon bünyesinde satılmaya başlandı. Yüksek hızlı tarayıcılarda 2014 yılında yüzde 32 ile pazarın lideriydi. 2015 yılında ise bu alanda çok başarılı işler yaparak pazar payını yüzde 64’e yükseltmiş. Yüksek hızlı tarayıcılar segmentinde daha çok devlet ve finans kurumları ile çalışılıyor. Hem kamu hem de bankalar tarafındaki yatırımları değerlendirerek satış adedini yüzde 125 oranında artırmış. Bu satış adedi Canon tarafından da takdirle karşılanmış. EMEA bölgesinde Canon Türkiye olarak en yüksek satış adedini elde ederek birinci olmuşlar. Bunun nedeni kutu satışı yapmak yerine, müşteriler için çözüm ortağı olma yönündeki yatırım ve çalışmalar. Bu yaklaşımın en hızlı geri dönüşünü aldığı segment yüksek hızlı tarayıcılar olmuş. Tarayıcı ile birlikte sunulan, belgenin istenildiği şekilde sorun çıkarmadan taranması, işlenmesi, işlenen veriden istenilen kısmın alınarak istenilen yere konulmasını sağlamak gibi çözümler, bu başarıyı getirmiş.
Ofis ürünleri alanında 2015 başında dağıtım kanalı güncellenmiş. Canon A4 tarafını distribütörleri üzerinden, A3 tarafını ise sertifikalı kendi bayileri üzerinden sunuyor. A4 tarafında pazarda daha fazla pay alabilmek ve IT tarafına yatırım yapmak için distribütör tercih ediliyor. Renkli tarafta bunun büyük bir etkisi görülmüş ve pazar payı bu sene tahmini verilere göre ikinciliğe yükseltilmiş. Canon içerisinde gelişmekte olan ülkeler sıralamasına göre değerlendirildiğinde, Canon renkli A4 fotokopi cihazlarında Türkiye’de birinci sırada bulunuyor. Canon Eurasia bu segmentte de 2015’te yeni yapısının meyvelerini toplamış. Profesyonel tarafta da geçen seneye göre satış adetlerini arttırmışlar.
Canon’un UV baskı sektöründe Arizona geniş format baskı makinesi, cam, ahşap, metal, deri, plastik, kağıt ve tekstil dahil olmak üzere her türlü materyale baskı yapabiliyor. Bu cihazla alınabilecek baskılar sadece hayal gücü ile sınırlı. İki boyutlu baskı yapabilen bu cihaz tarafında da satış yüzde 30 artırılmış. Canon Eurasia Satış ve Pazarlama Direktörü Saygın Süzen, “Mimarlara ve mühendislere yönelik, proje baskısı yapabilen “CAD” isimli geniş format yazıcılarımızda da güzel satış rakamlarını elde ettiğimizi söyleyebilirim. Geniş format baskılarda çözüm sunduğumuz bu cihazlarımızda 2015 yılını yüzde 120 civarında bir artışla kapattık. Genel olarak baktığımızda 2015 yılını zor bir yıl olmasına rağmen Canon olarak kurumsal ürünlerde beklentilerimizin üzerinde kapattık” diyor.
2016 beklentileri ve hedefler
Süzen, şöyle devam ediyor.
“Son birkaç yıldır IT sektöründeki son kullanıcılara sunacağımız çözümlere odaklanıyoruz. 2016’da da aynı odağımız devam edecek. Yine hedefimiz baskı ve görüntüleme tarafında IT’deki son kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak olacak. 2016’da Yüksek Hızlı Tarayıcıların en az 2015’teki kadar başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü oradaki satış anlayışımız yine aynı olacak ve pazardaki liderliğimizi 2016’da da koruyacağız. Ofis tarafında ise genel trendin artık renkli baskıya döndüğünü söyleyebilirim. Siyah beyaz ağırlıklı baskı alan birisi bile artık renkli cihazla her iki taraftaki gereksinimini karşılamaya çalışıyor. Dolayısıyla ofis tarafında MFP çözümlerimiz ile tüm sektörlerin IT liderlerine sunduğumuz baskı kontrolü bizi gelecek açısından son derece umutlandırıyor. Biraz daha açarsak, bir şirketin ortalama baskı maliyeti yüzde 1-3 arasındadır. Bu rakam çok küçük bir maliyet olarak gözükse de bu da kontrol edilebilir ve azaltılabilir maliyetlerdir. Sunduğumuz yazılım çözümleri ile baskı noktasını kişiselleştirerek, kimin ne şekilde ne kadar baskı alabileceğini belirleyerek maliyet avantajı sağlıyoruz. Maliyet avantajı konusu 2015 yılında bizim pazara vermeye çalıştığımız bir mesajdı. 2016 yılında bu alanda daha fazla çalışıyor olacağız. Dolayısıyla IT sektöründe de hedefimiz bu çözümümüzün kendilerine faydalarını anlatarak 2015’ten daha iyi bir yıl geçirmek olacak.”
Tüketici elektroniğinde Canon
Türkiye’de kamera akıllı telefonla büyüyor
Türkiye’de 2015 yılında kompakt ve SLR yani yarı profesyonel fotoğraf makinesi ve kamera pazarı 75 milyon avroya ulaşmış. Tüm yıl sektörde 110 bin adetlik kamera satışı yapıldı. Canon Eurasia, SLR’de yüzde 55, kompaktta yüzde 30 ile pazar lideri olduğunu açıklıyor.
2015 yılında pazarda satılan SLR fotoğraf makinesi sayısı 50 bin adet, kompakt makine adedi ise 60 bin olmuş. Fotoğraf makinesi pazarında yüzde 10 düşüş yaşanmış. Canon bu düşüşü kompanse etmek için profesyonel görüntüleme kameralarına da girerek, 5D ile başlayan profesyonel cihazlardan yola çıkarak EOS Cinema adında tamamen sinema yapımı bazlı bir ürün gamı oluşturmuş bulunuyor.
Akıllı telefonlar nasıl etkiledi?
Düşük ışık ve zoom’da cep telefonları yetersiz kalıyor. Ancak bağlantı özelliği öne çıkıyor. İnsanlar cep telefonu ile fotoğrafta daha ileri gitmek istiyor. Kameraya geçmek istiyor.
Fotoğraf makinelerinin ergonomik olması, kameranın yüksek fotoğraf çekim özellikleri ve kablosuz bağlantı özelliği önemli. Tüm yeni modellerde WiFi ve NFC var. Sosyal medyaya artık telefon gibi kamera ile de bağlanabiliyorsunuz.
Türkiye’de pazarı telefon geliştiriyor
Akıllı telefonlar giriş seviyesi cihazları olumsuz etkilerken, kompakt kameraların üst seviye modellerinde ve profesyonel makine satışlarında pozitif etkisi oluyor. Herkes akıllı telefondan sonra kameraya evriliyor. Canon’un amacı var olan piyasada model yapısını daha etkin hale getirerek, yüksek fotoğraf kalitesi, yüksek zoom ve kablosuz bağlantıyı öne çıkararak, yüksek kalitede fotoğraf çekme ihtiyacı olan yarı profesyonel ya da profesyonel kullanıcıya hitap etmek. Canon dijital görüntüleme şirketi olduğunu, yani görüntülemenin her noktasında var olduğunu vurguluyor.
Ücretsiz fotoğraf depolama imkanı
Çekilen fotoğrafları depolamak için Canon’un Irista isimli bir bulut tabanlı sistemi var. Bu bir bulut fotoğraf platformu. Fotoğraf makinesi ve telefonla çekilen foto buraya yükleniyor; sonra fotoğraflar burada sınıflandırılıp etiketlenebiliyor.
Lazer yazıcı pazarı 120 milyon avroya ulaştı
2015 yılı boyunca Türkiye pazarında satılan toplam masaüstü mürekkepli ve lazer yazıcı pazarı 120 milyon avroyu buldu. Canon Eurasia’nın pazardaki payı ise 24 milyon avro seviyesinde bulunuyor. Son dönemde ticari inkjet pazarının büyüdüğü ve inkjet yazıcıların da özellikle küçük ofis kullanımlarında tercih edildiği görünüyor. Sebebi ise bu yazıcıların, Canon’un Maxify yazıcılarında olduğu gibi, lazer performansı göstermeleri ve yüksek baskı adetleri için tasarlanmış olmaları.
Canon’dan Türkiye’ye özel ürün
Canon, Türkiye pazarını çok yakından takip ediyor ve bu pazara uygun çözümler geliştiriyor. Giriş seviyesi inkjet yazıcılar olan Ink-Efficient E Serisi yazıcılar özellikle bu pazar için geliştirilmiş ve Türkiye pilot bölge olarak kullanılmış. Yine yeni lanse edilen tanklı Pixma G Serisi yazıcılar, Türkiye’nin içinde bulunduğu birkaç ülke değerlendirilerek tasarlanmış.
Tüketici WiFi bağlantısı istiyor
Çok fonksiyonlu yazıcılarda en çok kullanılan fonksiyonlar baskı ve tarama. Faks özelliği de Türkiye pazarında diğer pazarlara kıyasla ortalamanın üstünde kullanılıyor. Aynı zamanda bağlantı özelliklerine verilen önem artmış, WiFi fonksiyonu sık kullanılıyor. Bir de dubleks baskı aranan ve kullanılan özelliklerden. Canon yazıcılarını bu özelliklere önem vererek tasarlıyor.
Karma gerçeklik çözümü
Canon’un Karma Gerçeklik Çözümü (MREAL) gerçek dünya ortamlarıyla bilgisayar tarafından üretilen sanal görüntüleri (CGI) kusursuz bir biçimde birleştiriyor. Canon’un, imalat sektöründeki temel zorlukları çözmek için tasarladığı bu teknoloji, Japonya’da piyasaya sürülmesinden bu yana, ürün prototipi imalatı için kullanılıyor. MREAL sistemi Toyota’nın otomobil tasarımında kullanılıyor. Ayrıca ameliyat simülasyonu ile öğrenciler sanal bir hastayı ameliyat edebiliyor. Bunun dışında pilotlar da simülasyon olarak kullanabiliyor.