Geçtiğimiz Aralık ayında Toyo Ink tarafından % 75 hissesi satın alınan Dyo Mabaa Mürekkepleri Toyo Matbaa Mürekkepleri adını almıştı
Toyo Ink SC Holdings Başkanı ve üst düzey Toyo Ink yetkilileri, Toyo Matbaa Mürekkepleri adını alan Dyo Matbaa Mürekkepleri’nin Manisa fabrikası çalışanlarıyla tanıştılar ve ardından İzmir’de düzenlenen basın toplantısında Yaşar Holding Başkanı M. Selim Yaşar ile birlikte ortaklığın hedeflerini ve yol haritasını kamu oyu ile paylaştılar
(Manisa) Türkiye’de son yıllarda Japon şirketlerinin yatırımlarının hız kazandığı gözleniyor. Bu yatırımların bir kısmı sektörümüzü de doğrudan ilgilendiriyor. Japon Toyo Ink SC Holdings’in Yaşar Holding şirketlerinden Dyo Matbaa Mürekkepleri A.Ş.’nin % 75 hissesini devralmasıyla sonuçlanan yatırımı bunlardan biri. Geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleşen bu satın almanın ardından süren sessizlik 26 Şubat günüToyo Ink yetkililerinin Manisa’daki fabrikada çalışanlarla tanışma toplantısı ve ardından İzmir’deki basın toplantısı ile sonlandı. Matbaa Haber’in de izlediği bu ekinlik sırasında Toyo yekilileri şirketlerini, yapmak istediklerini fabrika personeline anlattılar ve birlike aile fotoğrafı çektirdiler. Akşama doğru planlanan ve İzmir’de Swiss Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısında da Toyo Ink ve Dyo yetkilileri amaç ve hedeflerini aktarıp soruları yanıtladılar.
Manisa fabrikadaki etkinlik Toyo Matbaa Mürekkepleri CEO’su Yakup Benli’nin fabrika personeline TOYO yetkililerini tanıtması ile başladı. Toyo Ink adına ilk konuşmayı Toyo Inks Group CEO’su Katsumi Kitagawa yaptı. Söze Türk – Japon kültürünün kesişme anlarına değinerek başlayan Toyo Inks Group CEO’su Katsumi Kitagawa 2002 Dünya Kupası son 16 maçlarında Japonya – Türkiye karşılaşmasına ve milli futbolcumuz İlhan Mansız’ın Japon kızları nezdinde David Backham’dan daha popüler olmasına şaşırdığını anlatarak başladı. Kitagawa, “Japonya ve Türkiye ilişkilerinin çok derin bir tarihsel geçmişi var” diyor. Geçen yıl çekilen Ertuğrul filminde de bundan bahsedildiğini ve eşiyle izlerken pek çok sahnesinde ağladıklarını belirten Kitagawa, Japonların bazı Osmanlı askerlerini kurtardığı Ertuğrul faciası ile yine aynı filme konu olan İran – Irak savaşında Türk uçaklarının Japon vatandaşlarını İran’dan alarak kurtarmasını da unutmamış.
Toyo Ink SC Holdings Başkanı; “Bölgede bir üs inşa etmeyi düşünürken, Yaşar Grubu’nun bu konuda bize sunduğu fırsat çok değerliydi”
“Toyo Ink, Toyo Matbaa Mürekkepleri ile birlikte işleri daha da iyiye götürecek ve daha da büyüyecek. Yaşama ve ekonomiye daha fazla katkıda bulunacağız” diyen Katsumi Kitagawa, şöyle devam ediyor.
“Bildiğiniz gibi çok büyük bir küresel firmayız. Bizim için insan, insan odaklı yönetim çok önemli. Küresel olarak çok büyük bir firma olmamıza karşın, bu bölgede çok aktif değildik, markamız bazı sektörlerde kaliteli ürün dendiğinde ilk akla gelirken, bazı sektörlerde çok iyi bilinmiyordu. Bu bölgede bir üs inşa etmeyi düşünürken, Yaşar Grubu’nun bu konuda bize sunduğu fırsat çok değerliydi. Bu fırsat bize sunulduğu için şu an çok mutluyum. Sizler gibi kültürü Toyo kültürüne benzeyen güzel insanlarla çalıştığım için çok gururluyum ve çok mutluyum.
Koji Wada’yı Toyo Matbaa Mürekkepleri’ne Başkan olarak atıyorum. Kendisi Yakup Benli gibi işine bağlı, işini çok seven, çok iyi yapan birisi. Ona her konuda güvenebilir ve her istediğinizi sorabilirsiniz.
Geçen yıl Türk – Japon dostluğunun 125. yıl dönümüydü, 2017’de Toyo Inks Grubu’nun 110. yıl dönümü kutlanacak. Toyo çalışanlarının her birinin size yardımcı olacağından emin olabilirsiniz.”
Toyo Matbaa Mürekkepleri Başkanı Koji Wada, “Şirketlerimiz arasında bilgi alışverişi yaparak daha da ileriye gideceğiz”
Kitagawa’dan sonra söz alan Toyo Matbaa Mürekkepleri Başkanı Koji Wada, burada çalışmaktan çok mutlu olduğunu vurguluyor; “Birlikte bir numaralı matbaa mürekkepleri üreticisi olmayı hedefliyoruz ve olacağız” diyen Wada, şöyle devam ediyor.
“Şirketlerimiz arasında bilgi alışverişi yaparak daha da ileriye gideceğiz. Üretim üssü olarak da burada çok önemli bir yerimiz var. Toyo markası bölgede daha iyi tanındığında daha da güçleneceğiz.
Şirketimizin tüm çalışanlarının sevgisine, inancına ihtiyacımız var; elimizden gelenin en iyisini yapalım.”
Toyo Ink Holdings 1907’de kurulmuş ve 2015 yılında 2.8 milyar avro cirosu olduğu tahmin ediliyor. Bunun yaklaşık % 40’dan fazlası Japonya dışına satışlardan geliyor. Çalışan sayısı tahmini 9812 olan holdingin 31 milyar Japon Yeni sermayesi var ve Tokyo Borsası’nda 1. kısımda işlem görüyor.
Dünyanın pek çok bölgesinde üretim ve satış yerleri var. Holdingin Toyo Color (529 milyon avro), Toyo Chem (454 milyon avro) ve Toyo Ink (1.78 milyar avro satış geliri) adlı üç ana şirketi var. Toyo Matbaa Mürekkepleri, Toyo Ink’e bağlı olacak.
Holdingin dört ana faaliyet alanı var: Baskı ve bilgi, polimer ve kaplamalar, ambalaj malzemeleri, renklendiriciler ve fonksiyonel malzemeler. Holding yeni işler için üç alanda faaliyet gösteriyor: Hayat bilimi, iletişim bilimi ve sürdürülebilirlik bilimi.
Koji Wada, “Yirmi beş yıldır bu firmada çalışıyorum. Çalışanlarımız bizim için çok önemli. Dünyada yaşam ve kültürün gelişmesine katkıda bulunan bir şirket olarak faaliyet göstermeye gayret ediyoruz” diyor ve ekliyor. “Dört yol gösterici ilkemiz var: Müşteri memnuniyeti, çalışan memnuniyeti, toplum memnuniyeti ve hissedar memnuniyeti.”
Toyo Ink’in baskı ve bilgi iş kolunda ofset (ofset, gazete ve UV; 656 milyon avro ciro), dijital (22 milyon avro) ve metal ambalaj mürekkepleri (47 milyon avro) var. Ambalajlama iş kolunda metal ambalaj mürekkepleri dahil likid mürekkeplerden 642 milyon avro gelir elde ediyor. Gravür mürekkeplerinde özellikle PU bazlı mürekkeplerde güçlü. Ayrıca likid flekso mürekkepleri var.
Firmanın ofset tabaka ve veb mürekkepleri, coldset ve heatset mürekkepleri, solvent bazlı (VOC içermeyen) mürekkepleri ve madeni, bitkisel yağlar, genel susuz sistemler için ürünleri bulunuyor. Ayrıca ambalajı da kapsayan inkjet mürekkepleri (LIOJET, LIOJET UV), metal dekorasyon ve serigraf mürekkepleri var.
Toyo Chem kaplama ajanları, yapıştırıcılar, conversiyonel malzemeler, doğal malzemeler ve elektronik malzemeler üretiyor. Bu sene hedef ürün olarak kuru laminasyon, ekstrüzyon laminasyon ve anchor kaplama belirlenmiş.
Toyo Color ise organik pigmentler ve pigment dispersiyonların yanı sıra, plastik renklendiriciler, medya malzemeleri, inorganik pigmentler için dispersiyonlar da üretiyor.
Toplu fotoğraf çekimi ile sona eren fabrikadaki ekinliğin ardından basın toplantısı İzmir Swiss Otel’de gerçekleştirildi. Ve Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Selim Yaşar, Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Toyo Ink SC Holdings Başkanı Katsumi Kitagawa, Toyo Ink Group Avrupa Başkanı Hiroyuki Hamada, Toyo Matbaa Mürekkepleri Başkanı Koji Wada, Toyo Matbaa Mürekkepleri CEO’su Yakup Benli’nin katıldıkları basın toplantısı, Yakup Benli’nin açış konuşmasıyla başladı.
Toyo Matbaa Mürekkepleri CEO’su Yakup Benli; “Daha rekabetçi ürün ve hizmetlerle yolumuza devam edeceğiz”
“Matbaa mürekkepleri alanında sektör lideri şirketimiz dünyanın en büyük üçüncü mürekep üreticisi Toyo Ink ile güçlü bir iş birliği yaratacaktır. Türkiye büyüyen ve önemli bir pazar; hedefimiz Toyo Matbaa Mürekkepleri’nin Türkiye’de liderliğini, yakın ve çevre ülkelerde ise büyüme imkanlarını kullanabilmesi” diyen Yakup Benli, şöyle devam ediyor.
“Toyo Ink Grubu’nun getireceği sinerji, müşterilerimiz ve iş ortaklarımız için yarattığımız değeri daha ileri taşımamızı sağlayacak. Pazarın değişen ve globalleşen koşullarına uygun, daha rekabetçi ürün ve hizmetlerle yolumuza devam edeceğiz. Bu aynı zamanda Ar-Ge ve yenilikçi teknolojiler konusunda sıçrama yapacağımız bir süreç.”
Toyo Matbaa Mürekkepleri A.Ş. Başkanı Koji Wada da, “Hedeflerimize ulaşmamız çok kolay değil. Hedeflerimize tek başına ulaşamam. Bunu Yakup Bey’in söylediği gibi hep beraber yaparak, Toyo’yu bölgenin lider matbaa mürekkeleri üreticisi haline getireceğiz” diyor.
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Selim Yaşar; “İki tarafın da kazançlı olacağını düşünüyorum”
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Toyo yetkililerine Türkiye’ye inanarak, Türkiye’de yatırımcı olmayı kabul ettikleri için teşekkür ederek; “İnşallah bu başlangıç, kazan – kazan şeklinde olacaktır; bundan hem Toyo uluslararası bir dev olarak; hem de bizlerin teknolojiimizin dünya teknolojisi seviyesine yükselmesiyle kazançlı olacağını düşünüyorum.”
Küreselleşme kavramına dikkati çeken Yaşar, bugün matbaa mürekkepleri alanında da dünyada ayakta kalabilecek şirketlerin ancak birden fazla ülkede bulunabilen, üretebilen ve dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanabilecek şirketler olacağını belirterek, şöyle devam ediyor. “Toyo böyle bir şirkettir, bu kapsamda bizler dedemiz Durmuş Yaşar’dan beri boya ve kimyasal ürünler üreten bir aile olarak, bazı konuların yüksek Ar-Ge gerektirdiğinin farkındayız. Bizler 1927’de dedemizin ilk boya işine başladığı günden bu yana boya işindeyiz. 1968 yılında matbaa mürekkepleri işine girdiğimizde, rahmetli dedem, amcam Selman Yaşar ve babam Selçuk Yaşar, Türkiye’de olmayan bir ürünü Türkiye’ye sokmuş ve bir ilki başarmışlardı. Bugün küresel bir ekonomiden bahsediyoruz. Bu açıdan bizlerin bugüne getirmiş oluğumuz matbaa mürekkepleri şirketimizin böyle bir ortaklık yapmış olması ile çok daha güçlü olarak, müşterilerimize çok daha iyi ürünler sunacağımıza eminim. Bizler bu oluşumdan çok memnunuz.”
Toyo, Dyo markasını bir süre daha kullanacak ama yeni ürünleri Toyo markasıyla çıkacak
Toyo Ink SC Holdings Başkanı Kitagawa; “Yaşar Holding ortağımız olarak kalmaya devam edecek”
Toyo Ink SC Holdings Başkanı Katsumi Kitagawa, “Yaşar Holding ile bir süredir görüşmelerimizi sürdürüyorduk ve nihayet 16 Ocak’ta hisse devri tamamlandı. Dyo Matbaa Mürekkepleri artık bir Toyo Ink şirketi ve adı da Toyo Matbaa Mürekkepleri oldu” diyor ve şöyle devam ediyor.
“Bu ortaklığın en büyük amacı Toyo Ink markasını taşıyan ürünleri Türkiye’de ve çevre ülkelerde üretebilmek ve satışını gerçekleştirmekti. Şimdiye kadar bu bölgede üretimimiz olmamıştı ama buna rağmen deniz aşırı satışlarımızın oranı % 40’ın üzerindedir.
Başlangıç olarak mürekkeplerimizin ve laklarımızın kalitesini arttırarak işe başlayacağız. Dağıtım ağını yaygınlaştıracağız. İlerleyen zamanlarda yeni polimerler ve renklerdiricilerle işimizi genişleteceğiz; şirkete yeni ekipman kazandıracağız ve gerçekten güçlü bir iş temeli oluşturacağız.
Yaşar Holding ortağımız olarak kalmaya devam edecek ve biz onların desteğine güveniyoruz. Çünkü Türkiye’de çok uzun bir geçmişi ve çok önemli deneyimleri var. Türk insanı da Yaşar Holding’e güven duyuyor. Bize bu fırsatı verdikleri için teşekkür ediyorum.
Yaşar Holding’den ortak olarak devam etmesini istememizin sebebi vardı. Doksanıncı yıl dönümünü kutlayacak olan Yaşar Holding çok farklı sanayi dallarında çok önemli kanallara, çok derin bilgiye ve becerilere sahip bir grup. Toyo Ink de önümüzdeki sene 110. yıl dönümünü kutlayacak. Grubumuz yeni ürünler geliştirme ve üretme konusunda ciddi ve gelişmekte olan bir teknolojiye sahip. Çok yetenekli çalışanlarımız var. Eğer iki grup bu gücü birleştirebilir ve birbirimizi destekleyebilirsek, bu bölgede Toyo Matbaa Mürekkepleri ve Toyo Ink olarak bir numaraya yükselebiliriz diye düşünüyorum.”
Toyo Ink SC Holdings olarak çalışanların, müşterilerin ve toplumun memnuniyetine değer verdiklerini, bunu sağlamak için çevre dostu ürünler kullanmaya özen gösterdiklerini belirten Kitagawa, ekliyor. “Toyo Matbaa Mürekkepleri işletmemizi Yaşar Holding’in de desteğiyle bu bölgede geliştirmeyi umuyoruz.”