Fujifilm Türkiye Grafik Sistemler Koordinatörü Ahmet Kocaman; “Çevre dostu sistemler geliştiriyoruz.”
Üretimde “Verimlilik, kalite ve çevreci yaklaşımı” ön planda tutan Fujifilm, Ar-Ge yatırımları sayesinde “teknolojiyi çevreye duyarlı” hale getirdi. Fujifilm’in su tüketimini ortadan kaldıran ve kimyasal atık oluşturmayan kimyasalsız kalıbı Pro-T3, büyük ilgi görüyor.
Fujifilm’in “çevreci misyonunu” aktif olduğu tüm sektörlerde olduğu gibi grafik sistemler alanında da Türkiye’ye taşıdığını belirten Grafik Sistemler Koordinatörü Ahmet Kocaman, “Çevreye verdiğimiz önem her zaman önceliğimiz. Fujifilm’in en önemli ürünü olan kimyasalsız kalıp Brillia PRO-T3 ile su ve kimyasal kullanmadan çok hızlı ve yüksek kalitede baskı yapmak mümkün. Karbon ayak izini azaltan, maliyeti düşüren ve verimli üretime odaklı baskı teknolojileri geliştiriyoruz. Pro-T3’ün gördüğü ilgi de bizleri mutlu ediyor” diyor.
Ortalama bir matbaanın baskı öncesi ön hazırlık kısmında yılda yaklaşık beş ton kimyasal kullandığını ve yaklaşık 375 ton su tükettiğini söyleyen Ahmet Kocaman, şöyle devam ediyor. “Çıkan atıkların nakliyesi ve imhası, bunlarla birlikte tüketilen kimyasal ve su da bir maliyet. Suyun her geçen gün dünyada eksilen bir kaynak olduğunu unutmayalım. Sadece bu sektörde ciddi bir tüketim söz konusu. Türkiye’ye kazandırdığımız teknoloji sayesinde su tüketimini ortadan kaldırırken, üretimde kullanılan kimyasalın da doğaya karışma ihtimalini sıfıra indirdik.”
Zac sistemi: her yönden çevreci, her yönden tasarruflu
Fujifilm’in bir diğer çevreci ürünü olan kalıp banyolama sistemi ZAC da, banyo koşullarını ölçüp doğru tazeleme miktarını hesaplayabiliyor. ZAC sistem ve bu sistemle kullanılan termal kalıplar; stabil kalite, uzun banyo ömrü, yüksek tiraj ve UV boyayla uyum özellikleriyle de dikkat çekiyor.
Fujifilm tarafından tüm dünyada ZAC sistemine sahip binlerce makine kurulumunun yapıldığını söyleyen Kocaman, bu sistemin; kimyasal kullanımı en aza indirme, su tasarrufu, kolay ve daha az bakım ihtiyacı, uzatılmış banyo ömrü ve hızlı kalıp üretimi ile diğerlerinden ayrıştığını belirtiyor. Kocaman, “ZAC sisteminde, %90 daha az kimyasal kullanılıyor. Monitör üzerindeki akıllı tazeleme sistemi; banyo koşullarını ölçerek doğru tazeleme miktarını hesaplıyor ve istenilen oranlarda yapılmasına imkan veriyor. Böylelikle banyo ömrü 15 bin m²’ye veya 4 aya çıkıyor. Sonuçta kazanan dünyamız oluyor. Formülünde diğer banyolarda bulunan silikatı barındırmayan ZAC kimyasalı, banyo makinesi içinde kristalleşmeye yol açmadığından, çok daha kolay temizleniyor. Bu da düşük bakım ve çalışma maliyet demek” diyor.
WaterAid’e destek
Fujifilm’in, dünyanın en yoksul toplumlarına temiz su sağlamak için çalışan uluslararası yardım kuruluşu WaterAid’e destek vermeyi sürdürdüğünü belirten Ahmet Kocaman, ekliyor. “Mayıs 2012’de başlayan projenin bir parçası olarak Fujifilm, Brillia HD PRO-T3 adlı kimyasalsız termal kalıplarının Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da satılan her bir metre karesinin belirli bir yüzdesini WaterAid’e bağışlıyor. Fujifilm’in bu yardım programında yer almasının en önemli nedenlerinden biri, bu kalıpların kullanımında suya ve kimyasala ihtiyaç duyulmuyor olması.”