Yeni Heidelberg Primefire 106 dijital inkjet baskı makinesinin dünya prömiyeri Drupa 2016’da yapılacak.
(Heidelberg, Almanya) Drupa 2016’ya sayılı günler kalırken, fuarda patlatılacak bombalardan birinin duyurusu yapıldı.
Heidelberg’in drupa öncesi stratejisini ve yeniliklerini tanıttığı ve 18-19 Şubat tarihlerinde Heidelberg Print Media Center’de uluslararası sektörel basın için düzenlenen Pre-drupa etkinliği yeni B1 formatındaki inkjet baskı makinesinin tanıtımına da sahne oldu.
İki günlük etkinliğin ilk gününde Heidelberg yetkilileri firmanın hedeflerini, stratejisini anlatırken bundan sonraki süreçteki yöneliminin ip uçlarını da verdiler. Heidelberg adına firmanın üst yöneticilerinin yaptıkları sunumlar Heidelberg’in iki yıl önce, 2 Nisan 2014 tarihinde Almanya’daki merkezinde gerçekleştirdiği ve bizim de izlediğimiz, firmanın yeni yönelimin aktarılıp, 4D baskı teknolojisinin tanıtıldığı etkinlikle başlayan sürecin artık iyice olgunlaştığını ve bundan sonra dijitale daha fazla yoğunlaşılacağının bir ifadesiydi.
İki yıl önceki o etkinlikte, çok az sayıda insanın girebildiği Heidelberg Araştırma Geliştirme Merkezinde gördüğümüz makinelerden biri de Fujifilm Jet Press 720 inkjet dijital baskı makinesi idi. Heidelberg ve Fujifilm arasında 3 yıl önce yapılan iş birliği anlaşmasının bir sonucu olarak Heidelberg araştırma geliştirme merkezine giren Fujifilm Jet Press 720, Heidelberg teknolojisi ve know how’u ile bugün 50 x 70 ebattan 70 x 100 ebada çıkmış, ortadaki dijital baskı ünitesinin iki ucuna eklenen Heidelberg ofset baskı makinelerinin kağıt yükleme, lak, ve çıkış bölümlerinin klasik görünümü ile şekillenmiş ve Primefire 106 adını almış.
Henüz bir prototip olan makine ile teknik detaylar ve bilgiler drupa’da paylaşılacak. Ancak bu ortak girişimin 70 x 100 ebadındaki inkjet dijital baskı makinesi ilk ürününü Heidelberg ve Fujifilm yetkililerinin birlikte izledikleri bir demoda vermiş durumda.
Etkinlik sunumları
Heidelberg CEO’su Gerold Linzbach’in firmanın hedeflerini anlattığı açış konuşmasının ardından Heidelberg Ekipmanlar Bölümü Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Stephan Plenz, Akıllı Basımevi – Dijital Dünyaya Hazır başlıklı ; Heidelberg Hizmetlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Herald Weimer, Baskı Ortamı Endüstrisi – drupa 2016 Yol Haritası başlıklı sunumları yaptılar. Herald Weimer’in sunumunun ikinci bölümü, Heidelberg: Sayısallaştırılmış Bir Dünya İçin Partner başlığını taşıyordu. Sunumların ardından konuşmacılar basın mensuplarının sorularını yanıtladılar
Etkinliğin ikinci günü sabah oturumunda, Heidelberg ve Fujifilm yetkilileri birlikte basın mensuplarının karşısına çıkarak iş ortaklıkları ve bu ortaklığın ürünü olan makineler hakkında bilgi verdiler. Heidelberg CEO’su Gerold Linzbach, Fujifilm Yönetim Kurulu Başkanı ve Fujifilm Global Graphic System Co. Ltd. Genel Müdürü Hitoshi Yoshida firmalarının yaklaşımlarını basın mensupları ile paylaştılar.
Heidelberg Ekipmanlar Bölümü Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Stephan Plenz, Heidelberg Dijital Bölüm Başkanı Jason Oliver, Fujifilm Europe Grafik Sistemler Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Takashi Yanagawa, Fujifilm Dimatix Başkanı ve CEO’su Martin Schoeppler de makine, teknolojileri ve yaklaşımları hakkında bilgi verdiler.
Sunumların ardından Print Media Center binasının arka tarafında yer alan Heidelberg Ar-Ge bölümü ziyaret edildi. Bu bölümde 4D baskı makineleri ve yeni lanse edilen B1 format Primefire 106 inkjet dijital baskı makinesi basın mensuplarına tanıtıldı.
Etkinlik, Heidelberg Ekipmanlar Bölümü Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Stephan Plenz’in Akıllı Matbaa: Dijital Strateji başlıklı sunumu ve soru cevap bölümü ile sonlandı.
24 Ayda gelen başarı: Primefire 106
Fujifilm ve Heidelberg’in dijital baskı alanında yaptıkları işbirliği, verilen kararın ardından kısa sürede meyvesini vermiş ve endüstriyel dijital baskıyı bir üst ebada (70×100) çıkararak bu alanda somut bir adım atılmış.
Yeni B1 formatındaki (70×100) inkjet dijital baskı makinesi Primefire 106 yüksek verimlilik ve kişiselleştirme için daha fazla esneklik sağlayacak. Bu makine ile her iki şirket de Pazar segmentlerini geliştirmeyi hedefliyor.
“Rekor sürede Fujifilm ve Heidelberg olarak B1 formatında ilk endüstriyel dijital baskı makinesini geliştirdik. Ortaklık kararımız ile birlikte Fujifilm’in inkjet teknolojisinin potansiyelini değerlendirdik ve Fujifilm’in bu teknoloji için en iyi ortak olduğuna inanıyoruz” diyor Heidelberg CEO’su Gerold Linzbach.
“Küresel baskı endüstrisinin lider tedarikçisi ve ortağımız olan Heidelberg ile kurduğumuz bu stratejik iş birliği ile endüstriyel ambalaj pazarının genişleme ihtiyaçlarını karşılayabileceğimize eminiz” diyor FUJIFILM Corporation Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Shigetaka Komori. “Yeni B1 makine Fujifilm’in B2 ebatta kendini kanıtlanmış olan Jet Press 720 serisinin inkjet teknolojisinin ebat ve uygulama alanlarını genişletecek. B1 makinenin köşe taşı olan genişletilmiş mürekkep püskürtme teknolojimiz ile Fujifilm büyüyen dijital baskı sektörüne yenilik ve değer katmaya devam edecek” diye de ekliyor.
Primefire 106’nın Heidelberg Ar-Ge merkezindeki ilk prototipi 4 renk baskı yapıyor. Ancak makine 7 renge kadar yükseltilebiliyor. Drupa 2016’da da 7 renkli olarak sergilenecek. Primefire’ın baskı kafaları 2 pikolitre (pl) boyutuna kadar son derece küçük mürekkep damlaları püskürtebiliyor ve 1200 x 1200 dpi baskı çözünürlüğü sunuyor.
Heidelberg CEO’su Gerold Linzbach: Yeni bir yaklaşım, yeni iş ortakları ve ürünler…
Heidelberg sunumlarında firmanın dijital dönüşümüne sık sık vurgu yapıldı. Heidelberg CEO’su Gerold Linzbach bu dönüşümü üç değere dayandırıyor ve bunları; dinlemek, ilham vermek ve sunmak olarak sıralıyor. Heidelberg’in büyük müşteri tabanı eşsiz bir kaynak olarak kullanılmış ve müşterilerin istekleri değerlendirilmiş. Müşteri talepleri; esnek, sorunsuz, entegre operasyonlar, gerçek ve tarihi makine verilerine dayanarak performans geliştirme, modern sarf malzemelerine erişim olarak ifade edilmiş. Müşteri ihtiyaçlarının karşılanması için 3 temel baz alınıyor. Bunlar Heidelberg ekipmanları, sarf malzemeleri ve servis. Müşteri ihtiyaçlarını karşılamanın bir diğer yolu, ürünlerin ve sistemlerin akıllı entegrasyonuyla dijital dünya ve endüstri 4.0.
Linzbach, bugün mevcut olmayan üç ürün tanıtacaklarını açıklıyor: Gallus DCS 340, Heidelberg Jetmaster Dimension ve Heidelberg Inkjet Press…
Müşterilerin daha fazla katma değer sunmak ve iş fırsatlarını arttırmak istediklerini; onların dijital geleceğe geçişlerine yardımcı olmayı hedeflediklerini belirten Linzbach, Heidelberg’in arzının makinelerden ibaret olmadığını; çok boyutlu baskı, iş akışı ve otomatik hale getirilmiş süreçleri kapsayan Heidelberg ekipmanı; e-ticaret yoluyla temin ve uygulama bilgisiyle kapsamlı sarf malzemeleri portföyü ve uzaktan servis; servis ve lojistik ağı ve performans hizmetleriyle Heidelberg servisini de kapsadığını vurguluyor.
Linzbach’a göre sadece yeni ürünler söz konusu değil; yeni bir mantık da gündemde. PST, Fujifilm ve Ricoh gibi iş ortakları için yeni açılımlarla Heidelberg portföyünde yeni bir denge söz konusu.
Stephan Plenz; “Akıllı Basımevi dijital dünyaya hazır”
Dijitalleşen dünyada, baskının çeşitlenmesine ve çok yönlülüğüne değinen Heidelberg’in ekipmandan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Stephan Plenz; Heidelberg müşterilerinin yeni iş modelleri, uygulamalar, yeni müşteriler, ürünler ve hizmetler gibi gündelik zorluklarla karşı karşıya olduklarını; endüstriyel ölçekli dijital baskının ve özellik, işlev ve faydanın ötesinde, tüm ekipmanın etkinliğinin önemli olduğunu vurguluyor. Tüm bunlarla, matbaa yöneticisi bir fikir temelinde konsept geliştirerek hayata geçiren ve müşterisine tanıtımını yaptığı bu konsepti ürüne dönüştüren bir rol üstlenecek.
Plenz Akıllı Basımevi (Smart Print Shop) kavramı üzerinde de durdu Plenz; özetle müşteri işini ağ portalında tasarlıyor, yine orada teklif alıyor, basılacak işi basımevine gönderiyor ve işin durumunu ağ üzerinde izliyor. Prinect iş akışının omurgasını oluşturduğu ofset ve dijital iş akışında (hepsi ofset ve dijital MIS, baskı öncesi, baskı sonrası) siparişin ürüne dönüştürülmesi söz konusu. Burada hataların en aza indirildiği ve tüm değer zincirinde etkinliğin, verimliliğin en iyi duruma getirildiği kontrollü süreçler yer alıyor.
Stephan Plenz, etkileyici performans grafikleriyle tabaka baskıda halen genel ekipman verimliliği bakımından alınacak çok yol olduğunu söylüyor. Plenz’e göre Akıllı Basımevi konsepti ile tabaka baskı makinelerinin verimliliği üç katına kadar çıkarılabilir. Akıllı telefon ve tabletler gibi sezgisel, kaydırarak kullanılabilen yeni çift ekranlı Prinect Press Center XL 2 akıllı, dokunmatik ekranlı kumanda masasıyla entegre yeni nesil
35 x 50, 50 x 70, 70 x 100 ve 100 x 140 Speedmaster baskı makineleri akıllı basımevi için Heidelberg önerileri arasında. Yeni Prinect Press Center XL, hem dijital veriyi kullanarak işi hızlandırıyor, hem de makinenin performansının en iyi şekilde kullanılmasına katkıda bulunuyor. Çözünürlüğü 4K olan ekran geliştirilmiş çalıştırma konseptini kusursuz bir şekilde tamamlıyor. Operatörün örneğin yeni bir baskı kalıbının pozlanmasını başlatabildiği ‘myWallscreen’, özelleştirmelere açık.
Speedmaster XL 106 için ikinci nesil AutoPlate XL 2 eş zamanlı kalıp değiştirme sistemi de Drupa 2016’da tanıtılacak. Kauçuk blanketler ve baskı silindirleri yıkanırken, tüm kalıplar değiştirilebiliyor ve kalıp değiştirme süresi daha da kısaltılmış oluyor.
Prinect Inpress Control 2, daha hızlı ve doğru ölçüm yapıyor. İlk ölçümü % 50 daha çabuk yapıyor ve o ana kadar verilen fireyi % 20 azaltıyor. Özel olarak ambalaj matbaaları için Prinect Inpress Control 2 opak beyaz üzerine basılmış kontrol şeritlerini ölçüyor.
Yeni offline kullanılabilen ölçüm sistemi Prinect Image Control 3 artık daha işlevsel. Renk kontrol şeritlerini ölçmekle kalmıyor; opak beyazın kendisini de ölçüyor. Referans olarak prova veya orijinal örneği alıyor ve onu minimum Delta E ile eşleştiriyor. Basılı işte en iyi kalite için tüm tabakayı ölçüyor.
Dört yıl önce Drupa’da sunulduğunda prototip aşamasında olan yeni Speedmaster XL 75 Anicolor 2, Drupa 2016’da sergilenecek. Anicolor Booster, bir tuşa dokunarak yüksek mürekkep yoğunluğu sağlayan etkileyici bir opsiyon. Daha çabuk iş değiştirme için farklı mürekkep yıkama programları seçilebiliyor. Yıkamalar ve mürekkep değişimi daha hızlı. Anicolor UV modeli de hazır. Speedmaster XL 75 Drupa’ya yeni bir besleme sistemiyle geliyor. XL 106’daki teknoloji bu makineye aktarılmış ve tabaka yavaşlatma ve tabaka varış kontrolü gibi işlevler içeriyor. Yüksek hızlarda güvenilir, hassas ve yumuşak tabaka transferi sağlanıyor.
XL serisinden teknoloji transferi Speedmaster CX 102’de de devam ediyor. XL yıkama teknolojisiyle 1 dakikanın altında yıkama süreleri mümkün. Blanketler yıkanırken bir hazır ilave modül kullanılabiliyor; bu da makinenin boş durma zamanını % 80’e kadar kısaltıyor. Yine XL 106’dan tam otomatik non-stop çıkış sistemi alınmış. Yeni blanket sistemi de non-stop çalıştırmaya uygun güvenilir bir sistem. Yeni Air Transfer System ve iyileştirilmiş makas sistemleriyle makası basılan istif kalınlığında çıta yüksekliğine uydurma ihtiyacı yok. Dolayısıyla çok geniş bir baskı altı materyali yelpazesi ile çok kolay çalıştırılabiliyor.
Stephan Plenz, Heidelberg DryStar LED portföyü hakkında da bilgi verdi. XL 75’ten VLF ebatlara kadar tüm Heidelberg makineleriyle kullanılabilen portföy, yüksek enerji ve zaman tasarrufu gibi birçok avantajlar sağlıyor. Aynı zamanda Heidelberg’in LED için HD Saphira sarf malzemeleri (mürekkepler, laklar) bulunuyor.
Plenz, ekliyor. “Yeni nesil Prinect Press Center, tüm Speedmaster portföyümüzü güncelleyecek. Bu nedenle dijital gelecekte müşterilerimize yatırımlarında en iyisini; yani makine, iş akışı, uygulama teknolojisi, sarf malzemeleri ve hizmetlerden oluşan entegre ve istikrarlı bir sistem sunabilmek için Speedmaster filomuzu daha da geliştirdik. Çünkü dijitalleşen üretimin sunduğu potansiyelden azami şekilde yararlanmanın tek yolu, tüm bu parametrelerin optimal ve akıllı etkileşiminden geçiyor.”
Heidelberg, Drupa’da ofsette daha fazla otomasyon ve inovasyon sunacak.
Harald Weimer: Baskı endüstrisinin geleceği
Heidelberg satış, servis ve baskı sonrası hizmetlerden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Harald Weimer “Markette ve müşterilerimizde ne değişti?” sorusunu cevaplayarak konuşmasına başladı ve Heidelberg’in dijital dünya için Akıllı Hizmetler’i hakkında bilgi verdi. Harald Weimer zanaatçılıktan endüstriyel üretime geçişin 20-25 yıllık gibi kısa bir süreçte olduğunu vurgulayarak stantardizasyonun gittikçe önem kazandığını ve müşterilerinin bu sürece mükemmel uyum sağladığını örneklerle anlattı.
İşlevselliği ölçmek için endüstri standartı: Genel Ekipman İşlevselliği
Harald Weimer genel ekipman işlevselliğini 3 temel elemana bağlıyor. Bunlar zaman, hız ve kalite. Weimer devam ediyor “Baskı endüstürisinde zaman ibresini açıkça baskı yapılabilen zamanı ve bu zamanı nasıl kullanabileceğimizi düşünerek hazırlıyoruz. Çalışma zamanının ne kadarında baskı yapabiliriz, bu önemli. Günün sonunda 8 saat baskı yapan ile 24 saat baskı yapanları karşılaştırmıyoruz.”
Bu konuda oluşturulmuş formüller ve Heidelberg’in çözümleri şöyle:
Genel Ekipman İşlevselliği = Zaman İbresi x Hız İbresi x Kalite İbresi
Zaman ibresi = Baskı Zamanı / Kullanılabilir Zaman
Hazırlanma süresini minimalize etme
Bekleme süresini kaldırma
Kesinti süresini azaltma
Hız ibresi = Ortalama Çalışma Hızı / Maksimum Çalışma Hızı
Yüzey kalitesi
Materyal hazırlığı
Makine onarımı
Kalite İbresi = Net İzlenim / Bürüt (Gross) İzlenim
Optimize edilmiş ön hazırlıklarla israfı giderme
İstenen kalite
Gereğinden fazla üretimden kaçma
Heidelberg “Makineden daha fazlası” diyor bunu derken makinelerin yanı sıra makinelerin etrafındaki her şeyi kastediyor aynı zamanda insanlar ve süreçten söz ediyor. Dijital dünya için Akıllı Hizmetler adı altında yeni bir partner öneriyor.
Harald Weimer “Müşteri; Maksimum uygunluk ve üretkenlik, minimum ve belirli bir hizmet bedeli, optimim kalite, yüksek yeniden satış değeri istiyor. Buna karşılık biz baskı endüstrisinde en geniş hizmet ağını sunuyoruz” diyor ve açıklıyor: “3.000 system service uzmanı; Almanya, America ve Asya’da olmak üzere 4 adet merkez, dünya çapında lojistik bir ağ; Öngörülü analizler için online teslimat Big Data’ya bağlı 25000’den fazla cihaz ve Prinect modülleriyle en karmaşık uzaktan hizmet kapasitesine sahibiz. 2004’den başlayarak 10.000 bağlı makine, müşterilerimize daha iyi hizmet etmek için gereken bilgiyi bize gönderiyor. Bu sistem en başta sadece müşterilerimize özel bir durumda uzaktan yardım etmemizi sağlıyordu. Şimdi, daha büyük bir database’de müşterilirimize sunabileceğimiz daha üretken bir ağ. Makine başına yılda 500 milyon data toplanıyor ve bu datalar vasıtasıyla oluşturulan sistem algoritmaları, düzensizlikleri farkediyor. Uzmanlar akıllı görev listeleri ve planlar hazırlıyor ve bu da problemleri daha yaşanmadan çözmeyi sağlıyor”
Heidelberg müşterilerinin potansiyellerini açığa çıkarmak için özel bir servis geliştirmiş. Performance Plus sadece tek bir mekanik sistem için değil, bütün baskı pazarı için. Uygulama sırasında müşterilere sadece tavsiyede bulunmayıp aynı zamanda onlara ön ayak ve destek olacak yeni ve birleşik bir yaklaşım getiriyor.
Heidelberg dijital stratejisini yeniden şekillendiriyor ve büyüyen pazarlara odaklanıyor
Primefire 106 ile birlikte Heidelberg’in dijital portföyü, bir ‘Fire’ ürün hattı oluşturacak şekilde tümüyle yeniden isimlendirilmiş. Heidelberg’in yeni dijital yol haritasında Speedmaster serisi basımevinin ana işinde rekabetçi kalabilmesi için baskın rolünü sürdürürken, ‘Fire’ ürün ailesini oluşturan dijital ekipman ile özellikle yeni, yenilikçi iş modelleri hedefleniyor.
Heidelberg’in Dijital Bölümü Başkanı Jason Oliver, “Dijital baskı portföyümüzün ‘Fire’ ismi, performans, dinamizm ve büyüme için – aynı zamanda verinin ve mürekkebin farklı yüzeylere dijital olarak iletilmesini üstleniyor. Müşterilerimize endüstrimizdeki en yüksek performanslı dijital baskı tekliflerinden birine sahip olduğumuzu açık bir şekilde iletmek istiyoruz” diyor.
B1 (70 x 100 cm) ebattaki Primefire ile birlikte, Heidelberg’in dijital ekipmanı Drupa 2016’da şu isimlerle sergilenecek:
Heidelberg VersaFire CP/CV, mevcut Linoprint CP/CV dijital baskı sistemlerinin yeni adı. Heidelberg Versafire, düşük tirajlı ve kişiselleştirilmiş işlerin yüksek performans ve etkileyici bir fiyat / performans oranıyla üretimi için dört başı mamur, çok yönlü bir sistem. İş ortağı Ricoh ile birlikte tanıtıldığı 2011’den bu yana sürekli geliştiriliyor.
Gallus Labelfire 340, büyümekte olan dijital etiket baskı pazarı için geliştirilmiş Gallus DCS 340’ın yeni adı. Labelexpo 2015’te tanıtılan makine Heidelberg’in İsviçre kolu Gallus tarafından dağıtılıyor.
Heidelberg Omnifire 250/1000, daha önce Jetmaster Dimension 250/1000 adını taşıyan Heidelberg 4D baskı sistemlerinin yeni adı. Top, içki şişesi ve diğer üç boyutlu seri üretilen ürünler üzerine kişiselleştirilmiş ve esnek baskı için geliştirilmiş olan sistemin, otomotiv endüstrisindeki gibi endüstriyel uygulamalar için de geliştirilmesi üzerinde çalışılıyor. Heidelberg Omnifire 1000’in lansmanının yıl sonunda yapılması planlanıyor.
Tüm dijital portföy, Heidelberg ofset baskı makineleriyle birlikte yeni Prinect Digital kullanıcı arayüzü ile genel iş akışına entegre edilerek, çok kanallı yayıncılık ve internet matbaacılığı (web-to-print) uygulamalarını da destekleyen, akıllı basımevi (smart print shop) kavramını hayata geçirecek. Heidelberg’in kapsamlı sarf malzemeleri ve servisi de tüm portföyün performansının en üst düzeyde kullanılmasına destek olacak.
Heidelberg baskı sonrası yelpazesini genişletiyor
Yeni nesil Stahlfolder TH/KH 82-P katlama sistemleri sayesinde ticari baskı sonrası ekipmanının üretkenliği % 50’ye kadar artıyor.
Heidelberg satış, servis ve baskı sonrası hizmetlerden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Harald Weimer, “Tüm üretim sürecini iyileştirmek amacıyla baskı sonrası yelpazemizi sürekli geliştirdik ve Drupa 2016’da hem ambalaj matbaacıları hem de ticari matbaacılar için rekabetçi üretim yapmalarında yardımcı olacak yeni makinelerimizi sergileyeceğiz” diyor.
Drupa’da sergilenecek Stahlfolder TH/KH 82-P serisinin ‘P’si performans, üretkenlik ve güvenilirliği temsil ediyor. Bu seride çeşitli müşteri gereksinimlerine yönelik modeller bulunuyor: Stahlfolder Ti, Stahlfolder BH/CH, Stahlfolder TH/KH, yeni Stahlfolder TH/KH 82-P ve Stahlfolder TX 96.
Stahlfolder TX 96’nın PFX besleyicisi Stahlfolder TH/KH 82-P’ye de aktarılmış. TH/KH 82-P, 16 sayfalı A4 tabaka ile saatte 16 bin tabaka katlayabiliyor. Bu hassas kağıtlarda bile istikrarlı ve kaliteli bir iş çıkarmasıyla sonuçlanıyor.
Heidelberg Drupa’da Masterwork Machinery Co. (MK) ile iş ortaklığını genişleterek, ambalaj için yeni baskı sonrası makineler sergileyecek. Drupa’da Heidelberg’e ayrılan Hol 1’de en büyük iş ortağı standı MK’ya ait olacak. Burada çarpıcı fiyat / performans oranıyla Easymatrix ve orta – yüksek tirajlar için Promatrix şekilli kesim makineleri sergilenecek. Harald Weimer stantta yeni katlama yapıştırma makinelerinin de sergileneceğini ekliyor.