(İstanbul) Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) 2016 tedarikçi toplantılarının ikincisinde 1 Ocak 2016’dan itibaren Bobst İstanbul Ambalaj A.Ş.’ni kurarak Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan Bobst firmasını konuk etti.
KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran’ın günün programı hakkında bilgi verdiği kısa açış konuşmasının ardından Bobst İstanbul Genel Müdürü İbrahim Çağlar, 1 Ocak’tan itibaren Bobst İstanbul olarak faaliyette olduklarını belirterek; “Bobst olarak dünyanın her yerinde müşterilerimize güvenli, uygun maliyetli, çevre dostu ve çekici ambalaj üretimlerinde yardımcı olmak için ambalajın ilgili sektörlerinde makine tedarik ediyoruz” diyor.
Bu yıl Bobst’un 125. kuruluş yıl dönümü. Bobst, 800 milyar dolarlık ambalaj pazarının % 52’sini oluşturan esnek ambalaj, karton ambalaj ve oluklu ambalaj için makineler üretiyor. Bobst, karton ambalaj (kesim ve katlama yapıştırma makineleri), yine karton ambalajda farklı bir uygulama, sigara ambalajı için makineler (gravür baskı ve kesim hatları; Lemanic) oluklu mukavva (inline, tek geçişli safiha üzerine baskı ve kesim, kalıplı kesim ve katlama yapıştırma makineleri veya yalnız baskı, kesim yapan offline çalışabilen makineler), esnek ambalaj (Bielefeld’e üretilen flekso grubu makineler ve Bobst İtalya’da üretilen likit ambalajda çalışabilen gravür ve flekso baskı makineleri, Bobst Manchester fabrikasında üretilen, Türkiye pazarının % 52’sini kapsayan General K5000 vakum metalizasyon üniteleri) alanlarında makineler üretiyor.
Bobst’un yardımcı ekipman ile birlikte, çok geniş bir ürün yelpazesi var. Makinelerin ömrünün uzun tutulması ve iyi durumda, yüksek performansla üretim yapabilmesi için iyi bir servisi var. Avrupa’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde 11 fabrikası, 50 yerel şirketi ve 20’nin üzerinde mümessilliği var. İbrahim Çağlar, ekliyor.
“Bobst İstanbul 1 Ocak’tan bu yana kendi satış ve servisiyle Türkiye’de. Otuz yıldan bu yana sektörü belirli bir yere beraber getirdik. Esentepe’de, her zamanki yerimizdeyiz. Bundan sonra inşallah Bobst olarak sizlere daha yakın oluruz; daha iyi hizmet veririz. Sizlerin daha verimli ve yüksek performanslı çalışmanıza vesile oluruz. Bu sene Bobst’un 125. yılını ve KASAD’ın 25. yılını birlikte kutlayacağız.”
Bobst Group Katlanır Karton Endüstrisi Satış Direktörü Marco Lideo, dünya çapında ambalaj sektörünün görünümü, karton ambalaj talebini etkileyen önemli etkenler, başlıca piyasa eğilimleri, ürünler ve Bobst’un karton ambalaj vizyonu üzerinde durdu.
Marco Lideo, Bobst’un tarihçesinin önemli dönüm noktalarına değindi. 1890’da Joseph Bobst tarafından kurulan şirket, 1915’de ilk ekipmanını üretmiş ve 1917’de Bobst markasının lisansını almış. 1940 yılında Autoplaten geliştirilmiş. Sonraki 50 yılda dünya çapında satın alınan şirketlerle ve kurulan fabrikalarla Bobst bir dünya markası haline gelmiş. Firma son olarak İtalyan Gidue firmasını satın aldı.
“Yenilikçilik, şirketimizin DNA’sında saklı. Müşteri memnuniyeti ve kârlılık, şirketimizin temel taşlarındandır” diyen Lideo, şöyle devam ediyor. “Bobst’un vermiş olduğu hizmetlerle ambalaj sektöründe her zaman bir ölçüt (benchmark) oluşturma hedefinde olduğunu söyleyebiliriz. Hem yeni hem de eski makinelerimizin performanslarını geliştirmek için yenilikçiliğe her zaman başvurmaktayız. Genellikle ambalaj sektöründe yeni fırsatları piyasaya sunmaya gayret ediyoruz.
Ufak bir atölyede işimize başladık ve zaman içinde dünyadaki rekabetin gerekliliklerine uyarak şirketimizi geliştirdik ve dünyanın dört bir tarafına yayıldık. Bu dönüşüm ve mükemmeliyetçilik algımız, birlikte Bobst’u dünya çapında bir numara yapmaya yaradı. Bobst 2015 yılından itibaren tek bir firma olarak yeniden yapılandı ve ambalaj sektörünün değerlerini şekillendiren bir şirket haline geldi. Böylece insana saygı duyarak, müşterilere saygı duyarak üretim yapmaya başladık.”
Bobst’un ambalaj sektöründeki yeri
“Bobst’un 1350 patenti var. Özellikle karton kutu üretiminde yılda 4800’ün üzerinde talep alıyor. Müşteriler standart üretimin yanı sıra bazı yeni, özel baskılara da ihtiyaç duyuyorlar. Bu nedenle yeni patentlere ihtiyaç duyuluyor.
2015 Bobst için önemli bir yıl. Çünkü bankalar kredi musluklarını kıstılar. Bunun yol açtığı finans sorununu aşmak için yeniden yapılanarak, önceki seneden daha iyi bir ciroya geleceğimizi düşünüyoruz. Bobst’un ruhunu ve işe bakış açısını yansıtan şeylerden birisi budur.
2015 yılında 1.33 milyar İsviçre Frangı ciromuz var ve bunun % 7’sini Ar-Ge harcamalarına ayırıyoruz. Yarışta lider kalabilmek yeni bir ürün, yeni bir cihaz geliştirmemiz gerekiyor.
Çalışanlarımızın bizde ortalama kalış süresi 19.6 yıl. Her yıl dünya çapında 265 çırak, stajyer eğitiyoruz. Onları en iyiler arasından seçiyoruz ve onlara en iyi eğitimi sunuyoruz.
JBF (Joseph Bobst) 32 üyeden oluşan bir holding. Hisselerin yüzde 80’i bizim elimizde. İnovasyon peşinde değilseniz, Bobst’ta çalışamazsınız.”
Ambalajda eğilimler
Son sayısal verilere, 2015 – 2020 yılları arasında makro ekonomik verilere bakıldığında, G. Amerika, hem müşteriler hem de yatırımcılar için zorlu bir piyasa. Faiz oranları oldukça yüksek. Ciddi bir ekonomik durgunluk var. Afrika, yeni fırsatlar olan ama diktatörlerin yönetimde olduğu, neredeyse % 50 riski olan bir pazar. Doğu Avrupa da önemli pazarlar arasında. Önümüzdeki beş yıl içerisinde kutu karton talebinde artış olacak. Türkiye de bu pazar içerisinde. Önümüzdeki beş yıl için Doğu Avrupa bizim için en uygun piyasayı oluşturacak.
Asya ve Çin’den çeşitli resmi büyüme rakamları geliyor. Gerçek büyümenin % 2.8 olduğunu söylememiz gerekiyor. Çin’de birçok karton üreticisinin sahte üretimler gerçekleştirdiğini gördük ama milyarla ifade edilen üretimleri olan bir ülke, dolayısıyla kutu talebi olacaktır. Bu nedenlerle Çin’in bakılması gereken pazarlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.
Avrupa’da talep noktasında doygunluk söz konusu. Avrupa’da 1000 makine 25 yaşında. Sonuç olarak, Türkiye ve Doğu Avrupa iyi bir pazar.”
Konuşmasının devamında büyük aile yapılarının dağıldığı, tek başına yaşayanların arttığı, dolayısıyla ambalajların da küçülmesine yönelik talebin ve kişiye özel üretimlerin artışını beraberinde getiren, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularının önem kazandığı tüketici eğilimlerine değinen Marco Lideu, Bobst’un karton ambalaj makineleri hakkında bilgi verdi.
Bobst karton ambalaj, esnek ambalaj, likit ambalaj ve oluklu mukavva için makineler üretiyor.
Marco Lideu, Bobst karton ambalaj için şekilli kesim makinesi VisionCut 106 LER Autoplaten®, Novacut 106 / 106 E Autoplaten®, MasterFoil 106 PR ve ExpertFoil yaldız makineleri, Foil Unwinder ünitesi, ExpertFold katlama yapıştırma makinesi hakkında bilgi verdi.
Litho – Laminasyonda eğilimler ve Bobst çözümleri
Bobst litho-laminasyon makinelerini üreten Bobst Grenchen AG (eski Asitrade) Bölge Satış Müdürü Udo Lazuka, Türkiye’yi 78 milyon nüfusuyla büyümekte olan bir pazar olarak gördüklerini belirtiyor. Kalabalık nüfuslu ve zengin ABD, İtalya, Fransa ve Almanya’da lüks tüketim nedeniyle laminasyonlu ürünlere ihtiyaç duyulduğundan Bobst Grenchen olarak bu ülkelerde çok güçlü olduklarını ifade eden Lazuka, özellikle oyuncak, elektronik, gıda, içecek, şarap ve bira ambalajlarında laminasyon gerektiğini kaydediyor.
Laminasyonda pazar eğilimlerine de değinen Lazuka, mikro oluklu üzerine laminasyon yaptıklarını belirtirken, “Örneğin ABD’de McDonalds birkaç yıl öncesine kadar sadece karton kutu kullanırken, artık mikro oluklu kutu da kullanıyor. Mikro oluklu kullanımı giderek artıyor. Biz de bu pazarda büyüyoruz. Gelecekte dijital baskı litho-laminasyonla kol kola yürüyecek. Ambalaj sunuma yöneliyor. Parlak, kaliteli ambalaj öne çıkıyor. Ön baskılı laminasyonlu mikro dalga talebi artıyor” diyor ve şöyle devam ediyor.
“Avrupa’da geleneksel karton kutulara alternatif olarak N-dalga oluklu da öne çıkıyor. ABD’de McDonald kutularında yağ sızdırmayan bir topliner malzememiz var. Son derece kaliteli ve gerilim mukavemeti yüksek malzeme kullanılması gerekiyor. Bu kutuların üretiminde kullanılan ExpertFlute 180 laminasyon makinelerimiz gece – gündüz çalışıyor.
Ağır gıda ambalajları için çift katmanlı sağlam tasarım, koli ve teşhir stantlarında öne çıkan eğilimler. E ve F dalga veya FF, BE kombinasyonu gibi çift katmanlı kombinasyon daha dayanıklı, düz bir kutu sağlıyor. Aynı şekilde mikro olukluda da farklı kombinasyonlar söz konusu.
Makinelerde daha fazla otomasyon ve daha hassas süreç kontrolü aranıyor.”
Udo Lazuka, manuel beslemeli, tabakadan tabakaya Asitrade Foliostar 165 Matic laminasyon makinesi yanında Bobst Grenchen’in inline laminasyon makineleri VisionFlute; ExpertFlute ve MasterFlute makineleri ve yeni, uygun maliyetli NovaFlute hakkında bilgi verdi.
Yeni NovaFlute Litho Laminator MF 150, VisionFlute teknolojisi üzerine yapılandırılmış, inline bir makine. Çalışma eni 1450 mm, hızı saatte 8000 tabaka olan makine manuel ayarlanıyor. Tabakadan bobine lamisanyon yapıyor. Daha az tutkal tüketimi, daha az kağıt firesi ve tam üretim kontolü sağlıyor.
“Bir bira veya şarap üreticisi ile çalışacaksanız, ambalajların aynı olması gerekiyor. Eğer beş tabaka ofset baskı makinesi ve iki Facer kullanacaksanız; 15 operatöre ihtiyacınız var demektir. Bunların yerine NovaFlute kurarsanız üç operatör yeterli, Bakımı son derece kolay, operatör için de güvenli” diyor. İlk NovaFlute Şanghay’da kurulmuş.
Bobst Istanbul’un servis ve bakım çözümleri
Son olarak, Bobst Istanbul Teknik Müdürü Bülent Önen, Bobst servis ve bakım çözümlerini özetledi. Teknisyen sayısının arttırılacağını belirten Önen, mevcut ekibin yeteneklerini arttırmaya dönük eğitimlerin de devam ettiğini belirtiyor.
Bobst bir makinenin üretkenliğini, verimli çalışmasını sağlayan ‘Maintenance Plus’ bakım programını sunuyor. Bülent Önen, verimlilik parametrelerini çalışma süresi, üretkenlik ve kalite olarak sıralıyor. Makinenin temiz tutulmasının ve iyi yağlanmasının makinenin ömrünü ve iyi çalışmasını % 60 – 70 etkilediğini kaydediyor. Kısa aralıklarla bakım yapılan makinenin çok daha düzgün çalışacağını ve üretim kayıplarının azalacağını vurgulayan Önen, bakım maliyetinin işçilik ve parça maliyetleri dikkate alınarak optimum bakım aralığının belirlenmesi gerektiğini, makineye göre bunun belirlenebileceğini ifade ediyor.