Dresden’de yirmi yıl önce kurulmuş olan Kama GmbH karton kesim makineleri üretiyor. Kama GmbH kurucusu ve CEO’su Markus Tralau, konuşmasında basım dünyasından bazı rakamlar verdi. Buna göre dünyada ticari baskı ve yayıncılık pazarı 525 milyar dolar hacminde ve her yıl % 2 büyüyor. Halen 440 milyar dolar hacmi olan ambalaj pazarı ise % 6.5 büyüyor. Bu pazarlarda dergiler, broşürler, sunum dosyaları, etiketler, kartvizitler, kitap kapakları, karton etiketler, muhtelif kutular gibi esneklik gerektiren baskı ürünleri var. Dolayısıyla Kama çözümleri de ambalaja ve özellikle düşük tirajlı üretime odaklı.
Kama Procut xx Foil, tüm uygulamalar için tek makinede çözüm getiriyor: Şekilli kesim, konik açma, perforaj, Braille, sıcak yaldız, rölyef kabartma, tescilli hologram…
Kama’nın dünya çapında 500 kurulumu var. Müşterileri arasında Vistaprint, United Print, Flyeralarm, Morello SA gibi büyük firmalar da var. Kısa tiraj ambalaj müşterileri arasında ise Nosco, Avery Dennison, Abox, CCL, Pans, Kroha vb. firmalar bulunuyor.
Markus Tralau, “Geleceği şöyle görüyoruz: Uzun tirajlar devam edecek. Ama kısa tirajlar da yapılacak. Kişiselleştirme ve anında teslim ya da ihtiyaca göre baskı için gerekli”
Markus Tralau, şöyle devam ediyor: “Baskı makinelerinin arkasında katlama – yapıştırma, kesim, şekilli kesim gibi işlemler yapmanız gerekiyor. Onun için bir çözümümüz var. Bize göre düşük tirajlı işler için ayrı, uzun tirajlı işler için ayrı bir iş akışı olmalı. Şekilli kesim kalıbından kurtulmaya çalışıyoruz. Yüksek kaliteli şekilli kesim için tahta kalıp kullanmanız gerekmiyor. Dahili ayıklama sistemi Kama SBU (Strippin & Blanking Unit), önceden hazırlanmış aparat gerekmeksizin, bir silindir üzerindeki işe göre ayarlanabilir bıçaklarla ayıklama işlemini yapıyor ve ayıklanan çöp altta ayrı bir hazneye düşerken, ayıklanmış kutular konveyör üzerinde akmaya devam ediyor ve katlama yapıştırma makinesine yönlendirilebiliyor. Fire azalıyor, atık azalıyor ve iki ya da üç maça kullanmak yerine bir tane ile yapabiliyorsunuz.
Otomatik register sistemimiz var. Kama B2 ve B3 şekilli kesim makinelerimiz dijital baskı makineleriyle de uyumlu çalışıyor. Dijital baskı makineleri register konusunda çok iyi değiller ve her tabakayı kamera ile kontrol eden bu sistemimiz, dijital baskı makinelerinin eşleştirme konusundaki açıklarını da kapatıyor.
Düşük tirajlı ambalaj için Kama Flexhold 52 katlama yapıştırma makinemizde düz bir hattımız var; Drupa’da metnin ve rengin kontrolünü yapan sistemimizi tanıtacağız. Kutu üzerinde bir hata görürseniz, tüm tabakayı değil, sadece o kutuyu atıyorsunuz. Makinenin sonunda bu kutu otomatik olarak fire kabul ediliyor. Bunun dışında inline Braille alfabesi basılabiliyor ve Endüstri 4.0’da olması gerektiği gibi iş akışına bağlı. Makinenin tüm ayarları otomatik. İşten işe geçiş üç dakika sürüyor.
Bizim sistemimizi analog sistemle kıyaslayan bir çalışma yaptık. Hangisini, ne zaman kullanmak mantıklı, onu göstermek istedik. Bir Alman baskı makinesi ve İsviçre malı şekilli kesim makinesi kullanılan bir çalışma. Her tabakada sekiz kutu bulunan, iki bin tabaka baskı yaptığımızda, 20 dakika baskı öncesi, toplam 50 dakika baskı hazırlık ve baskı, sıcak yaldız ve şekilli kesimin her biri 120 dakika ve katlama – yapıştırma 120 dakika sürüyor. Kama şekilli kesim ve katlama – yapıştırma makineleriyle hazırlık süresi, sıcak yaldızda % 65, şekilli kesimde % 50, katlama – yapıştırmada % 65 kısalıyor. Kama şekilli kesim makinesiyle makine maliyeti % 15 daha az ve bu üç proseste maliyet avantajı, % 35-40’ı buluyor.
Kama’yı B1 konvansiyonel sistemlerle de kıyasladık. Bir defa gelen, tekrarı olmayan işlerde Kama ancak 100 bin tirajdan sonra daha maliyetli oluyor. Tekrarlayan işlerde, örn. 2000 tirajda Kama % 40 daha avantajlı, 7000 tirajda ise başa baş hale geliyor.”
Asıl sürenin baskı sonrasında kaybedildiğini vurgulayan Tralau, ekliyor. “Dolayısıyla asıl tasarrufu baskı sonrasında yapabilirsiniz. Ayıklama ve kesme maçalarından, değiştirme işlemlerinde zamandan ve yatırım maliyetinden tasarruf sağlıyorsunuz.”
Kama GmbH, Drupa’da Hol 17’de HP standında ve Hol 2, A15’de kendi standında olacak.