Dereli Graphic KBA Satış Müdürü Rolf Köhle, konuşmasında KBA’nın genel durumu ve öne çıkan teknolojileri, çözümleri konusunda bilgi verdi.
“1812’de Friedrich Koenig, ilk buharlı kazanlı baskı makinesini geliştirdi. Gutenberg’in ilk kollu presinden 360 yıl sonra Times gazetesi bu makineyi kullanmaya başladı. Almanya’da bu makineyi yapamamışlardı, çünkü demir – çelik sanayi oturmamıştı. İngiltere’ye, Londra’ya gitti ve bu makineyi yaptı. Times 200 sene sonra hâlâ gazetelerini o makine ile değil ama KBA baskı makineleriyle basıyor” diyerek konuşmasına başlayan Köhle, 2017 yılında KBA’nın 200. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağını hatırlatarak, şöyle devam ediyor.
“Koenig & Bauer AG Holding 2015 yılında yeniden yapılandı ve üç ana şirket olarak yapılandı: KBA Tabaka Çözümleri, KBA Dijital Web ve KBA Özel Çözümler. KBA Rapida serisi dünyadaki en geniş ürün gamına sahip olan baskı makinesi serisi; 53 x 75 cm’den 151 x 205 cm’ye kadar kitap, ambalaj, reklam ve afiş baskıları yapabiliyor.
KBA baskı makinesi sektöründe en önemli trendleri belirleyen yenilikçi bir şirket. Örn. kurutucu teknolojisi ve inline sonlandırmalar önemli inovasyonlarıdır. KBA performans sınıfı veb ofset baskı makinelerinde önde gelen bir uluslararası tedarikçi. Gazete, insört, dergi, broşür, katalog; 16 sayfa – 80 sayfa arasında farklı performanslar için en son teknolojiyi geliştiriyor. Aynı zamanda KBA Patras’ta lojistik sistemleri üretiyor. KBA banknot makineleri, güvenlik baskı makinelerinde teknoloji ve pazar lideri. Sahteciliği önleme teknolojileriyle donatılmış; intaglio, rotogravür teknolojilerini bir araya getiren özel baskı makineleri var. Özel güvenlik teknolojisi, baskı öncesi, kalite denetim ve sonlandırma sistemleri var ve KBA ülkelere banknot tasarım hizmeti de sunuyor. Dijital teknolojilerde ise KBA olarak artık biraz büyümüş bir platforma sahibiz. 76L ve 225 cm’ye kadar çıkan sistemlerimiz var. Bunlar bobinden bobine veya tabakaya, makinenin sonuna takacağınız ekipmana göre çalışıyor.
KBA pazarda güçlü ve sağlam konumda. Dünyanın ikinci en büyük matbaa makineleri üreticisi; yıllık 1.1 milyar avro ciro yapıyor ve şu anda 5 bini aşkın çalışanı var. Hacim ve niş pazarı için çok geniş ve gelişmiş bir ürün portföyü var. Ne kadar çok ayak üzerinde durursanız, o kadar sağlam olabiliyorsunuz. Birçok alanda yenilikçi teknolojileri kendi belirliyor: Banknot ve güvenlik baskılarında 1 numara, karton baskı ve dekoratif metal baskı dünyasında 1 numara, cam dekorasyonu, esnek ambalaj, işaretleme ve kodlama pazarında güçlü, yeşil baskıda öncü, en önemlisi ambalaj baskı makinelerinde dünyada 1 numara.
KBA 9000’den fazla matbaacının güvenini kazanmış bulunuyor. Müşterilerimiz yenilikçi baskı çözümleri konusunda KBA’ya her zaman güvenebilirler.
KBA, 2013-14 senelerinde sağlam bir mali yapıya sahip oldu. Özellikle 2015’te 2014’e göre önemli bir artış olduğunu görüyoruz. Bekleyen siparişleri de gözden kaçırmamak gerekiyor. KBA’nın hisse senetleri fiyat eğrisi 2015 senesinde yukarı yönlüdür. KBA siparişlerinde müşterinin isteğine göre üretilen özel – ambalaj, veb ofset veya dijital – baskı makinelerinde yılın ikinci yarısında % 50’nin üzerinde gelir beklentisi var.
2015 yılında KBA’nın yeniden yapılanması tamamlandı. Tabaka baskı makinelerinde gelir artışı devam ediyor; dijital ve veb baskı makinelerinde yılın ikinci yarısında artış bekleniyor; vergi öncesi kâr beklentisi satışın % 2’sinin üzerinde. 2016’da ürün porföy dönüşümünde ilerleme devam ediyor. Tüm iş alanlarında sürdürülebilir kârlılık devam ediyor. Güvenlik baskı sektöründe mevcut dalgalanmaya rağmen istikrarlı satış var.
Cironun % 40’ı tabakada iken bugün % 70’i tabaka oldu. Portföy büyüyen pazarlara ve cazip niş pazarlara doğru genişledi. Bunda Uzak Doğu’yu, Türkiye’yi ve bazı niş pazarları da saymak gerekiyor.
Geleceğin ambalajı çok daha fazla işleve ve medya özelliklerine sahip olacak. Ambalajda verimlilik ve sürdürülebilirlik olması, yeşil ambalaj olması gerekiyor. Kişiselleştirme ve bireyselleştirme var. Online ve offline dünyalar arasında bağlantılar kuracak. Bütünleşik iletişim, dijital ve görsel destek malzemelerinin kullanımı, ambalaj üzerinde eğlendirici bilgilendirme, ambalajın ikincil kullanımı vb. unsurları olacak.
Ambalaj matbaacıları modern ve yüksek derecede çok yönlü baskı makinelerini kullanarak, en kısa işler için sofistike sonlandırma teknolojilerinden yararlanarak, basılı ürünlerde çok yüksek ve devamlı kalite sunarak, kişiselleştirme ve bireyselleştirme yaparak, hibrit teknolojilerle yeni ve yaratıcı fikirler geliştirerek, benzersiz avantajlar yakalayabilir ve katma değer yaratabilirler.
KBA’nın ambalaj çözümleri
KBA Kamman: Cam baskı makinelerinde, KBA 2013’te Kamman Maschinenbau’nun çoğunluk hissesini satın alarak giderek büyüyen lüks şişe ambalajı ve boş konteynerin doğrudan dekorasyonu pazarına girdi. Serigraf baskı pazarında da lider konumda. Az esnek üretim için hızlı, esnek üretim için daha yavaş konfigüre edilebilen üç baskı makinesi var. Değişik içki ve bira şişeleri, ev ürünleri, parfüm şişeleri, bu firmada üç fiyat segmentinde ürünler için kullanılıyor.
KBA Metalprint: Metal baskı sektöründe teknoloji ve pazar lideri. Son bir buçuk sene içerisinde Türkiye’ye dokuz KBA makinesi girdi. KBA; sac, alüminyum veya çelik tabakaların basılması, laklanması, kurutulması için tasarlanmış komple sistemler sunuyor. Gıda, kozmetik (Nivea kutuları gibi) vb. başlıca uygulama alanları.
KBA Flexotecnica: KBA daha önce hizmet verilmeyen esnek ambalaj malzemeleri, filmler vb. baskı pazarına girmek için Aralık 2013’te İtalyan şirketi Flexotecnica şirketini satın aldı. KBA Flexotecnica’da 103 kişi çalışıyor. Burada tek bir baskı kazanı etrafında tüm baskı ünitelerini barındıran merkezi bir flekso baskı makinesi üretiliyor. Drupa’da su bazlı mürekkeple kartona baskı yapan 10 renkli bir makine canlı demo ile tanıtılacak. Makinenin rengi artık kırmızı değil, KBA mavisi olacak.
KBA Metronic: KBA’nın markalama ve kodlama sistemlerinde teknoloji lideri şirketi. İnkjet, lazer, sıcak damga, termal transfer teknikleri ile sentetik, film, karton, araba lastikleri vs. üzerine uygulamalar yapılıyor.
KBA MePrint: Plastik ve folyo üzerine baskı yapan Genius 52 35 x 50 tramlı merdaneyle kuru ofset baskı makinesi var. Aynı zamanda Labelexpo’da gösterilen modüler (flekso, dijital, serigraf, folyo, şekilli kesim, dilme, perforasyon vb. eklenebiliyor) Varius LX-TX makinesi var. Uygulama alanları, diş macunu, ilaç tüpleri vb. ambalajların baskıları, plastik filmler vs., etiketler, biletler, harç pulları, RFID etiketleri, bandroller, post-itler, kapaklar, esnek folyolar vb.
KBA büyüyen pazarlara yatırım yapıyor. Ambalaj matbaacılığı büyüyor ve bu KBA’da da önemli bir yer tutuyor.
En yüksek kalite, verimlilik ve esneklik isteyen ambalaj matbaacılar için KBA çözümleri
KBA Drive-Tronic: Drive-Tronic giriş ünitesinin aparatı makineden bağımsız çalışıyor. Makineyle aparat arasında şaft olmadığından neredeyse bakım gerektirmiyor. Çok sağlam ve 20 binlik hıza göre geliştirilmiş, tüm hareketleri ivmesini servo dijital motorlardan alan bir sistem. Kağıdın titreşimsiz masaya gelmesini sağlıyor.
Patentli pozasız Sensoric Infeed System kontak atmayı tarihe karıştırdı.
Drive-Tronic SPS eş zamanlı kalıp değiştirme ile register sistemi, kalıp kazanı dişlisi çöpe atılıyor. On renkli bir makinede kauçukları yıkanırken, kalıpları değiştirilebiliyor. Çünkü kauçuk kazanı makineden tamamen bağımsız.
Print Lenght Correction (Baskı Uzunluk Düzeltmesi); özellikle plastik malzeme basılırken, forsadan dolayı malzeme uzuyorsa veya kısalıyorsa, sisteme söyleyebiliyoruz ve o anda kalıp kazanı hangi ünitedeyse, daha yavaş veya hızlı çalışıyor ve bu bozulmayı önleyebiliyoruz.
Hazırlık süresinden % 45 tasarruf sağlayabiliyoruz. Çünkü 3 dakikada kauçuk yıkıyoruz ve aynı anda tüm kalıplar değişiyor. Kalıp değiştirme süresi, sıfır… Aynı zamanda lak kalıbını değiştirmeyi de makinenin çalışmasından bağımsız yapabiliyoruz. Bu sadece KBA’da var ve Rapida 106, 145 ve 164’te standart.
Drive-Tronic SRW eş zamanlı merdane yıkama ile kullanmadığımız ünitenin merdanesini baskı esnasında yıkayabiliyoruz ve sonraki iş için bu bize hazırlık zamanı kazandırıyor.
Clean-Tronic yıkama sisteminde bezi temizlemek için kaset dışarı alınabiliyor. Çevre dostu bir sistem. Konvansiyonel UV ve çoklu yıkama sistemleri var.
Vary-Dry kurutma teknolojileri: KBA’nın geliştirdiği Vary Dry Blue sayesinde kullanılan sıcak hava yeniden değerlendiriliyor ve tabakanın üzerine getirilerek % 50 enerji tasarrufu sağlanıyor. Ortama salınan sıcak havanın da azalmasını sağlıyor.
KBA her üç UV teknolojisini (Konvansiyonel UV, HR-UV ve LED-UV) de başarıyla uygulayan tek üretici. Tümü birbiriyle uyumlu ve birbirinin yerine geçebiliyor. Bugün dört beş yaşında bir makineniz varsa, HR-UV’ye geçebilirsiniz.
LED-UV’de lambanın ısınmasını beklemeye, stand-by modunda çalıştırmaya, keskin görüntü elde etmek için kurutucu aktivasyonuna gerek yok. Kurutucu bar diyotlardan oluşuyor. Eğer 70 x 100 makinede 50 x 70 baskı yapılıyorsa, kullanılmayan kenarlar kapatılabiliyor. Cıva yok, ozon gazı yok, davlumbaza gerek yok. Enerji tüketimi çok düşük. Lamba 19 watt ile çalışıyor, 80 – 90 derece ısı üretiyor. Mürekkep milisaniyede, kağıt tarafından emilmeden kürleniyor, mürekkep tasarrufu sağlanıyor.
KBA TouchTronic kontrol masası: Drupa’da herhangi bir tuş barındırmayan ekranları olan kumanda masalarını göreceksiniz. Görünüm tamamıyla değişti. İki tuşla her türlü fonksiyona erişilebiliyor. Tek bakışta Türkçe menüyle iş değişikliği ile ilgili her türlü bilgiye ulaşılabiliyor. Sıradaki iş parmakla değiştirilebiliyor. Çok daha hızlı iş değişim programı, hızlı mürekkep dağıtım fonksiyonu, yeni KBA Rapida’da mümkün. Şubat ayında böyle bir yeni KBA Rapida 106 Türkiye’ye geliyor.
Yeni Logotronic bir opsiyon ama Pantone kataloğunun neredeyse büyük çoğunluğu orada kayıtlı, oradan çağırabiliyor ve onların mürekkeplerini sisteme yükleyebiliyorsunuz.
KBA’nın inline (QualiTronic) ve online (ErgoTronic) kontrol sistemleri var. Son baskı ünitesinde bir kamera baskıyı kontrol ediyor, tüm iş boyunca sabit bir kalite elde ediliyor.
Ambalaj baskısı için Vinfoil firmasıyla birlikte geliştirilmiş soğuk yaldız sistemleri var: Bir ünite üzerine eklenen, ColdFoil Micro, birinci ünitede yapışkan basılıyor ve sonra folyo uygulanıyor.”
Drupa’da Rapida RDC rotatif kesim makinesinin de sergileneceğini belirten Rolf Köhle, ekliyor. “Kesim, gofraj, pilyaj yapabilecek. Ayıklama fonksiyonu ile beraber geleceğini umuyorum. Görüntüsü Rapida 105, 106 gibi ve birkaç ünitesi olabilecek.
İstediğiniz makineyi sizin işinize uygun konfigürasyonda üretebiliyoruz. Ambalaj sektörünün dünya devleri KBA’ya güveniyor.”
KBA Drupa’da Hol 16, C-47’de olacak.