Sanayinin bu değişime hazır olması gerekiyor
Bir yıl önce Alman Makine ve Tesis Üreticileri Birliği (VDMA) bünyesinde kurulan Katmanlı Üretim Çalışma Grubu (Additive Manufacturing Association) halen 75 dolayında makine üreticisini, endüstri ve araştırma alanından uygulayıcıları ve üretim alanında hizmet sunan kuruluşları tek bir çatı altında birleştirmiş bulunuyor. Çalışma grubu piyasanın aktörleri arasında daha yoğun bir iş birliği gerçekleştirerek endüstriyel 3D baskı uygulamalarını daha da geliştirmeyi hedefliyor. VDMA proje sorumlusu Rainer Gebhardt, endüstriyel değer zincirinde köklü değişikliklere neden olacak bu yeni teknolojiyi firmaların neden ciddiye almaları gerektiğini açıklıyor.
Birçok kişi 3D baskı işlemini bir hobi olarak görüyor. Neden VDMA bünyesinde özellikle bu konu üzerinde odaklanacak bir çalışma grubu oluşturuldu?
İşte, bize bu tür sorular yöneltilmeye devam ettiği için ve endüstriyel 3D-baskı teknolojilerini amatörler için üretilmiş 3D yazıcılardan ayırabilmek için “katmanlı (aditif) üretim” başlığı altında bir çalışma grubu oluşturduk. Katmanlı üretim kavramı, genellikle lazer tekniklerinin de yardımıyla, plastikten veya metallerden ince katmanlar halinde nihai komponentler oluşturulmasına yönelik çeşitli uygulamaları kapsıyor. Endüstriyel üretimde bu teknolojilerin giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Şimdiye dek kalıp ve modele gereksinim duyulan birçok uygulamada katmanlı üretim yöntemi sayesinde yeni bir çığır açılmış bulunuyor. Nihai ürünün katman katman örülerek oluşturulması nedeniyle kompleks geometrik yapılar elde edilebiliyor. Çalışma Grubu bünyesindeki birçok üye firma gibi, ben de bu teknolojinin endüstriyel katma değer zincirinde köklü değişikliklere neden olacağını düşünüyorum. Firmalara bu değişime zamanında uyum sağlayabilmeleri için destek vermek istiyoruz. Katmanlı üretim yöntemlerini yeterince önemsemeyen firmalar, bu teknolojinin getireceği avantajları ve riskleri gözden kaçırmış olacaklardır.
Katmanlı Üretim Çalışma Grubu da muhtemelen bu nedenle mi bu kadar hızlı bir gelişme gösterdi?
Her ay yeni üyeler kazanıyoruz. Şu anda makine üreticileri ve onların tedarikçileri, endüstriyel uygulayıcılar, inşaat ve üretim hizmeti sunucuları, ama aynı zamanda da üniversite ve araştırma kuruluşlarının katılımıyla dengeli bir üye profili oluştu. Bu teknolojilerin endüstriyel alandaki uygulama olanakları – beni bile şaşırtacak – boyutlara ulaşmış bulunuyor. Son aylarda ben de çok şey öğrendim.
Sizi şaşırtan husus neler oldu?
Katmanlı üretim teknolojilerinin uygulanma alanlarının çeşitliliği ve çok sayıda sektörden bu konuda talep gelmekte olması şaşırtıcı oldu. Hatta madencilik sanayinden bile talep geliyor. Hızlı yedek parça temini ve aşınan parçaların daha hızlı değiştirilebilmesine yönelik çözümlere ilgi duyuyorlar. Zaten genelde endüstri sektörü katmanlı üretim yöntemini spesifik sorunlarına yanıt verebilecek spesifik bir çözüm olarak görüyor. Tamir ve bakım sürelerini nasıl azaltabiliriz? Yedek parça teminini tek bir merkeze bağlı kalmadan ve stok tutulmasına gerek olmadan nasıl sağlarız? Veya, şimdiye kadar dışarıdan gerçekleştirilen bazı işlevleri komponentin içine entegre edebilir miyiz? Örneğin kalıpları soğutan soğutma kanallarını veya pnömatik bağlantıları komponentin içine yerleştirebilir miyiz? Montaj alanının kısıtlı olduğu durumlarda, katmanlı üretim yöntemi çözüm getirebiliyor. Bunun için konstrüksiyon alanında yeni yaklaşımlar oluşturulması gerekiyor.
Katmanlı Üretim Çalışma Grubu yeni üyeler kabul ediyor mu?
Kesinlikle her sektörden yeni üyeler kabul ediyoruz. Çalışma grubu gücünü uygulayıcıların, teknolojilerin ve ham maddelerin çeşitliliğinden alıyor. Makine üreticileri, uygulayıcılar ve araştırma görevlileri arasında doğrudan iletişim kurulmasını sağlayarak önemli bir ilerleme kaydettik. Bu sürece dahil olan herkesin fikirlerini açıkça ortaya koymakta olduğunu görüyoruz. Hatta bazen rakip firmalar dahi kendi çözümlerini paylaşıyorlar. Tek bir şey dileme hakkım olsaydı, teknolojik çeşitliliğin artmasını, yani Çalışma Grubu’na daha fazla makine üreticisinin katılmasını isterdim. Üreticilerle kurduğumuz temaslarda farkındalığın giderek arttığını gözlemliyoruz.
Etkinlikler ve fuarlar da katkı sağlıyordur herhalde…
Tabii ki bu etkinlikler de bizim işimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Birinci faaliyet yılı sonunda almış olduğum ders, katmanlı (aditif) üretim alanında ciddi bir bilgi gereksinimi olduğudur. VDMA’nın bölgesel kuruluşları ile birlikte düzenlediğimiz Teknoloji Günleri çok yoğun talep gördü. VDMA bünyesindeki ticari birlikler de üyelerine katmanlı üretim yöntemlerinin olanakları ve uygulama sınırları hakkında bilgi vermemizi talep ediyorlar. Hannover Fuarı’ndaki standımız ve düzenlediğimiz sempozyum – beni şaşırtacak kadar – yoğun ilgi gördü. Fuar çerçevesinde bizim için büyük önem taşıyan İskandinav ve Güney Avrupa ülkeleri, Belçika, Fransa ve Avusturya ile temaslar oluşturduk. VDMA bünyesindeki bir kuruluş olarak elbette uluslararası üyelere de açığız.
Önümüzdeki aylarda ve yıllarda nasıl çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?
Kendi içimizde oluşturduğumuz Standartlar Çalışma Komitesi zorlu bir konu olan standartlar üzerinde çalışacak. Yaptığımız ilk görüşmeler bu alanda sabır ve zamana gerek olduğunu gösterdi. Makinelerin sahip olmaları gereken standartların konu alınacağı ilk workshop çalışması önümüzdeki Temmuz ayında gerçekleşecek. Endüstri ve araştırma alanlarındaki uygulayıcılar makine üreticileriyle bir araya gelerek, teslim edilecek makinelerin sahip olması gereken asgari standartlar ve özellikler konusunda fikir birliği sağlamak için çalışacaklar. Bu hususun üretim sürecinin güvenilirliğine ve teknolojilerin güvenilirliğine katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Ayrıca 29 Haziran günü otomasyonun konu alınacağı bir workshop daha düzenlenecek. Elbette ham madde konusu da ele alınacak.
Workshop çalışmaları dışında neler planlıyorsunuz?
Bu alanda bilgilendirme çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz. İlgili sektörlerin katmanlı üretim teknolojilerini denemelerini ve kullanmalarını arzu ediyoruz. Bu amaçla da düzenli olarak Internet sayfamız üzerinden (am.vdma.org) uygulanan teknolojilere, araştırma çalışmalarına ve sektörlere ilişkin güncel haberler vereceğiz ve şu anda 700 aboneye ulaşmış olan bültenimizi göndermeye devam edeceğiz. Ayrıca katmanlı üretim yöntemleri hakkında bilgi aktarabilmek için VDMA içindeki etkinlikler ve iletişim ağlarından da yararlanacağız. Şu ana kadar verdiğimiz mesajların yerine ulaştığını görüyoruz. Bu yeni teknolojiyi daha yakından incelemek isteyen şirketlerin sayısının giderek artmakta olduğunu gözlemliyoruz.